Sigurna kupovina polovnog utomobila može biti sasvim jednostavna. Međutim, samo nekoliko pogrešnih odluka može izazvati poteškoće.

Nekoliko savjeta pri kupovini polovnog automobila:

1. Pročitajte izvještaje testiranja
Informirajte se, tako počinje svaka kupovina korištenog automobila. Osim brojnih testova polovnih automobila, koji navode prednosti i nedostatke kandidata u zreloj dobi, vrijedi proučiti i testove novih automobila. Nedostaci novog automobila neće nestati u starim danima.

2. Ne kupujte naslijepo
Nikako nije dobro kupiti automobil koji niste vidjeli uživo jer čak i vozila u lošem stanju mogu se prikazati na internetu kao dobra prilika. Zato vrijedi: automobil pregledajte pod povećalom i osobno. Oni koji to ne žele obaviti sami, mogu angažirati usluge servisera ili stručnjaka.

3. Obavezna probna vožnja
Nakon pregleda slijedi probna vožnja, i to uvijek! Čak i kad već znate kakva vozna obilježja ima taj model jer ovdje je riječ o jednom, sasvim određenom primjerku i njegovu stanju. Šta ne radi, šta škripi, šta cvili – to možete saznati isključivo u dužoj vožnji. Po mogućnosti na otvorenoj cesti.

4. Stručni pregled
Laicima se može štošta ispričati, a to pogotovo vrijedi za složene stvari kao što su automobili. Kupite li naivno automobil, bez pomoći stručnjaka, pri prvom odlasku mehaničaru lako biste mogli saznati da ste kupili primjerak koji je bio razbijen. Stoga bi laici trebali imati stručnu pratnju uz sebe ili odvesti automobil na pregled u servis prije kupovine.

5. Utvrditi cijene poreza i troškova osiguranja
I najjeftiniji automobil može se pretvoriti u vreću bez dna morate li platiti poreze i skupu homologaciju tipa vozila. Zato tačno utvrdite obje stavke! Ne vjerujte riječima prodavača u stilu: “Ma, to je jeftino”.

6. Pregovarajte o cijeni
Pri kupnji polovnog vozila ljudi se jednostavno cjenkaju. Ne prihvata li to prodavač ili se kao kupac ne usudite spustiti cijenu, niste napravili dobar posao.

7. Ugovor
Kupnja automobila posao je koji završava rukovanjem nakon kojeg nužno slijedi pismeni ugovor radi sigurnosti obje strane.

Komentari: