Vrijeme je godišnjih odmora, a djeca su ta koja se najviše raduju i uživaju u morskim aktivnostima, no kupanje i sunčanje mogu donijeti i određene rizike, stoga nije na odmet uzeti u obzir nekoliko korisnih savjeta.

Specijalistkinja pedijatrije Jasminka Smlatić – Muhadžić je kazala kako je za odlazak na more djetetu potrebno pripremiti odgovarajuću odjeću od prirodnih materijala, prozračnu, komotnu, odgovarajuću obuću (sandale), obuću za plažu ako je plaža kamenita kao i šeširić za glavu.

“Svakako treba računati i na promjene vremena te pripremiti odjeću i obuću ako se vrijeme promijeni. Za putovanje pripremiti dosta tečnosti (sok, čaj), sendviče, voće, a za bebe koje ne doje imati sav pribor za pripremu hrane. Pri putovanju zbog djece praviti česte pauze. Pripremiti i lijekove koje roditelji mogu dati u slučaju pojave temperature, proljeva (sirup za temperaturu, sirup protiv proljeva, probiotik). Svakako pripremiti i odgovarajuće preparate za zaštitu od sunca iz neke kolekcije za djecu s visokim faktorom zaštite”, istaknula je pedijatrica, napomenuvši da dijete na odmor treba ići zdravo.

Na visokim ljetnim temperaturama ishrana mora biti s dosta tekućine (supe, sokovi, voće, povrće), izbjegavati masnu, ljutu i brzu hranu i gazirane sokove.

Kada je riječ o boravku na suncu, ne treba trajati satima, preporučuje se u prijepodnevnim satima, najdalje do 11, te poslijepodne od 18 sati.

Jasminka je naglasila i to da “hladovina” nije zaštita od štetnog boravka na suncu, jer se u hladovini “gori” neosjetno, te dug boravak može dovesti do opekotina pa čak i do sunčanice.

“Dijete treba zaštititi od sunca zaštitnim preparatima za djecu s visokim faktorom (+50 prvih dana a kasnije +30). Prvih dana dijete ne smije boraviti na suncu više od 5-10 minuta, zaštićeno šeširićem i laganim svijetlim majicama. Pri svakom izlasku iz vode dijete treba ponovo namazati zaštitnim sredstvom bez obzira na to što proizvođač navodi da ga voda ne skida”, savjetuje Smlatić-Muhadžić.

Treba napomenuti da zaštita djeteta od sunca podrazumijeva zaštitu pri svakom izlasku na sunce. Znači, kod kuće, pri odlasku u šetnju, izlet ili park. Dijete treba adekvatno obući, zaštititi glavu, na otkrivene dijelove tijela namazati zaštitno sredstvo, imati sa sobom vodu ili sok.

Sunčanica i toplotni udar 

“Sunčanica je ozbiljno stanje koje je posljedica prekomjernog izlaganja suncu praćeno opekotinama, glavoboljom, povraćanjem, može dovesti do konvulzija pa čak i gubitka svijesti. U tom slučaju svakako se javiti najbližem pedijatru”, kazala je Jasminka. 

Strpljenja nikad dosta. Dok neka djeca uživaju u prskanju i igri u plićaku druga, pak, odbijaju i da se primaknu vodi jer se plaše. To je ponekad za roditelje vrlo frustrirajuće i tada pokušavaju “na silu” da ih uvedu u vodu u namjeri i želji da se mališani lakše adaptiraju.

“Djeca inače vole vodu, ali ako dijete prvi put ulazi u vodu, ulazak mora biti postepen, uz igru, s postepenim kvašenjem, bez prskanja, uz neku igračku za vodu, u pratnji roditelja i druge djece koju dijete, naravno, poznaje i s kojima voli da se igra. Mora biti zaštićeno ‘mišićima’ na napuhavanje za ruke ili prslucima. Treba izbjegavati ‘šlaufe’ jer se u njima dijete može prevrnuti u vodi”, pojasnila je pedijatrica.

KOMENTARI:
Loading...