‘Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam 1000 kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna. A službeni kurs Hrvatske narodne banke za taj dan bio je 7,3 kune za jedan euro’, požalila se turistica iz BiH

Jedna je turistica iz Sarajeva prošlog četvrtka stigla na ljetovanje u Split i već na prvom koraku doživjela neugodno iskustvo. Čim je izašla iz autobusa krenula je potražiti bankomat kako bi podigla novac.

“I ovoga puta, već po nekoj navici, odabrala sam onaj u vlasništvu banke koja je u sestrinskom odnosu preko zajedničkog stranog vlasnika s mojom bankom u Sarajevu. Unijela sam iznos od hiljadu kuna, za što je terećen moj tekući račun u konvertibilnim markama. Mogla sam odabrati isplatu u eurima, ali ja sam se zbog praktičnosti i dobrih prijašnjih iskustava odlučila za isplatu u kunama”, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju.

Službeni kurs 7,3 kune za euro, a banka daje 6,85 kuna

Podigla je željeni iznos i u prvi mah nije shvatila da je, što bi se narodski reklo, “oderana”. Tek kad je sjela u kafić popiti kafu pogledala je isplatni listić i mašila se za kalkulator na mobitelu.

“Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam hiljadu kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna. Da ne bi bilo zabune, problem nije bio u prvom koraku i pretvaranju maraka u eure, gdje je primijenjen službeni omjer od 1,9558 KM za jedan euro, već upravo u pretvaranju iz eura u kune. Odmah sam otišla na web-stranice banke, pa potom i Hrvatske narodne banke, gdje je uredno za taj dan bio naveden kurs od 7,3 kuna za jedan euro. Ništa mi nije bilo jasno, osim da sam zakinuta”, kazala je neugodno iznenađena Sarajka.

‘Ako banka uzima proviziju, onda neka to i piše’

Novinaru Slobodne Dalmacije pokazala je i isplatni listić na kojem piše da je provizija 0,00%. Međutim, ispada da joj je banka itekako naplatila proviziju.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...