Američka studija pozabavila se agresivnim ponašanjem mališana predškolskog uzrasta. Pokušali su da pronađu uzrok ovakvog ponašanja djece i može li se na te uslove utjecati.

Došli su do iznenađujućih podataka.
Čak i kada se samo čuje zvuk iz televizora u pozadini, iako ga dijete ne gleda, agresivno ponašanje je povezano s tim, iako ova veza nije toliko intenzivna kao pri direktnom gledanju TV-a, rekla je Jennifer Manganello s Univerziteta u Albaniju, država New York.

Roditelji, oprez!

“Roditelji moraju da budu pametni i obazrivi kada je njihovo dijete i televizijski program u pitanju. Djeci moraju vremenski da ograniče gledanje TV-a, s tim da se obrati pažnja i na sadržaj kojem se posvećuje pažnja”, dodala je Manganello.

U istraživanje je bilo uključeno 3.128 majki iz 20 američkih gradova koje su rodile između 1998. i 2000. Njihovi trogodišnjaci, u prosjeku, gledali su televizor tri sata na dan, a on je u domaćinstvu bio uključen pet sati.
U istraživanje su uključeni i oni faktori za koje se odranije znalo da utiču na agresivno ponašanje mališana, a najizraženiji je onaj koji ukazuje na nasilje u porodici. Ovom popisu dodati su gledanje televizije i uključen TV u domaćinstvu. Ovi novi faktori značajno utječu na agresivnost kod djece, a ona se prije svega manifestira kroz:
Tučnjave, dakle udaranje druge djece bez razloga.
Neposlušnost, dijete se ogluši o molbe, zabrane i naredbe.
Vrištanje, najčešće bez opravdanog razloga.

Igre i čitanje

Američko udruženje pedijatara preporučuje da djeca mlađa od dvije godine uopće ne gledaju televiziju, a ona starija – manje od dva sata na dan.
Postoji nekoliko načina na koji televizija utječe na ponašanje djece. Mališani mogu vidjeti nasilje na programu, a vrijeme provedeno pred televizorom znači manje vremena za ponašanja koja pomažu pozitivnom razvoju, poput onih koja se odnose na igre za djecu i čitanje knjiga.

KOMENTARI:
Loading...