29.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 25. Juna 2022.

Profesorica / Groblje Lav: Bivši učenici i prijatelji oprostili se od Mile Rakanović

- Oglas-

Na sarajevskom groblju Lav danas su se okupili bivši učenici i prijetelji profesorice Mile Rakanović kako bi je ispratili na vječiti počinak.

Kao “majka sarajevske škole gitare” profesorica Rakanović bila je poznata širom bivše Jugoslavije, a iz njene klase potekli su neki od najznačajnijih muzičkih umjetnika i pedagoga iz Sarajeva. 

Na ispraćaju uvažene profesorice govorio je Vojislav Ivanović, gitarista međunarodne karijere i kompozitor, nekadašnji njen učenik: 

“U vrijeme kada je klasična gitara bila akademski nepriznata i zapostavljena, ova nevjerovatna žena je svojim ogromnim zalaganjem i entuzijazmom, koji je graničio s fanatizomom,  uspijevala mnogo. Podučavala je, a učila i sama, davala časove u osnovnoj i muzičkoj školi, izborila da se otvori odsjek gitare u Srednjoj muzičkoj školi gdje je i radila, a zatim često davala i privatne, naravno besplatne časove svojim učenicima”, prisjetio se Ivanović.

U ime svih okupljenih gitarista, od profesorice se oprostio Sven Sirčo, jedan od njenih “umjetničkih unuka” – učenik u klasi profesorice Belme Tuzović, jedne od profesoricinih učenica, odsviravši dvije kompozicije na klasičnoj gitari.    

Profesorica Rakanović nije imala porodicu, ali njena djeca i unuci su svi oni koje je učila i koji danas njen entuzijazam prenose novim generacijama. Preminula je 26. januara 2020.  u 79. godini u Domu za stara lica Nedžarići u Sarajevu. 

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci