29.7 C
Bosanska Krupa
Subota | 25. Juna 2022.

Poslastica za dušu / Ove sedmice uživajte u operi La Boheme i predstavi Otrkivanje žene

- Oglas-

Dvije izuzetne predstave koje vrijedi pogledati, na repertoaru su Narodnog pozorišta u Sarajevu u prvoj sedmici februara. 

Za sve ljubitelje opere i one koji će to tek postati, preporučujemo čuveno ostvarenje Giacoma Puccinija La Boheme. Ova opera  praizvedena je 1896. u Torinu kada ju je dirigirao veliki Arturo Toscanini, a od tada predstavlja neizostavan dio repertoara najvećih kuća.

Svojim raskošnim scenama, ova opera će nas odvesti na ulice Pariza, među boeme, umjetnike, njihove ljubavi i strasti i nezaobilazan noćni život. Predivne arije i horovi čine Boeme jednom od najomiljenijih opera. Uvjerite se da je tako. 

U Narodnom pozorištu je premijerno izvedena 23 marta 2019, u režiji koju potpisuje poznati redatelj iz Splita Ivan Leo Lemo. U izvedbi  učestvuje preko 150 ljudi:  solisti, Hor Opere NPS, Sarajevska filharmonija. Za dirigentskim pultom naći će se maestro Dario Vučić, a kao solisti nastupit će vrsni pjevači “Kuće na obali”:  Amir Saračević, Vedrana Šimić, Marko Kalajanović, Erol Ramadanović, Leonardo Šarić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Nedim Bašić, Dragan Pavlović, Ileš Bečei, Josip Katavić.

 Operu La Boheme pogledajte u utorak, 4. februara 2020. godine sa početkom u 19:30

Opera La Boheme na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo - undefined

Foto: Halid Kuburović: Opera La Boheme na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Jedna od najpoznatijih  predstava uvaženog teatarskog redatelja Harisa Pašovića je bit će prikazana u srijedu, 5. 2. 2020. godine u 19:30 sati. 

Riječ je o drami  “Otkrivanje žene” za koju je jednom prilikom nposano da je to Predstava koju treba pogledati svaka žena. Plejada sjajnih glumica različitih generacija na sceni glume, plešu i pjevaju, te uz nekolicinu  muških kolega predstavljaju prikaz položaja žene u literaturi, popularnoj kulturi i tradiciji. 

Predstava je nastala u koprodukciji East West Centra Sarajevo i Narodnog pozorišta Sarajevo, a u njouj igraju: Berna Balić, Amar Selimović, Katarina Kikić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dženana Džanić, Emina Muftić, Jasna Beri, Mediha Musliović, Dražen Pavlović, Sanela Pepeljak, Slaven Vidak i Danijel Žontar.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni NPS u terminima od 9:00-11:30 sati i od 15:30-19:30 sati.

Predstava Otkrivanje žene - undefined

Promo: Predstava Otkrivanje žene

 

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci