23.9 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak | 16. Maja 2022.

Intervju / Asim Dželilović: Slavni Milton Glaser je veliki prijatelj Sarajeva

Opus Miltona Glasera, jednog od najvećih i najpoznatijih grafičkih dizajnera današnjice, bit će prikazan na velikoj izložbi koja se u četvrtak 6. februara otvara u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. 

Glaser jer publici širom planete možda najpoznatiji po svom dizajnu I ❤ NY  (ja volim New York) koji je doživio nebrojene prilagodbe za gotovo sve gradove svijeta. Manje je poznato da je Milton Glaser veliki prijatelj Sarajeva, koji je ovom gradu posvetio nekoliko svojih radova. 

On je jedan od 19 svjetski pozantih umjetnika (recimo i da je među njima bio slavni Andy Warhol) koji su uoči Olimpijade u Sarajevu 1984. bili pozvani od Međunarodnog olimpijskog komiteta da naprave plakat za ovu manifestaciju.  Glaserova rješenja za plakat ZOI ‘84 su među 70 eksponata na sarajevskoj izložbi.  k

Najzaslužniji za dolazak u Sarajevo  ovako bitne kolekcije koja svakako spada među najznačajnije kulturne događaje godine, je Asim Dželilović, profesor na Akadamiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i osnivač projekta Muzej u egzilu.  Svako ko ode  na web stranicu Museuminexile.com može pogledati raskošne kolekcije bosanskohercegovakog dizajna koje sežu još u 1878 godinu i razvojaju se po epohama. 

Muzej u egzilu 

“Muzej u egzilu je više platforma nego muzej, jer nema svoju zgradu, infrastrukturu, nema menagament i tako dalje. Možemo reći da je to jedna građanska inicijativa nekoga ko je u svijetu dizajna, da se zbivanja u bh. dizajnu dokuentiraju i sačuvaju, da postanu dostupan fundus artefakata koji bi mogli služiti u daljim procesima edukacije u dizajnu. Obično se misli da su uzori negdje drugdje, u nekom većem i važnijem svijetu,  da su tamo autoriteti, nostielji ideja. Realnost je ipak malo ddrugačija, pošto je u Bosni i Hercegovini bilo autora i pošto je Bosna i Hercegovina bila otvorena kroz 20. stoljeće za širi civilizacijski prostor. Bosna i Hercegovina injena kultura imali su i imaju konekcije sa cijelim svijetom, kroz različite epohe. I ovu izložbu treba razumjeti kao jednu od tih konekcija”, objašnjava profesor Dželilović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Izložba Milton Glaser otvorit će se u četvrtak, 6. februara u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a trajat će do 29. februara.

Važno je spomenuti i prijateljstvo Miltona Glasera sa Mirkom Ilićem, svjetski poznatim dizajnerom porijeklom iz BiH, koji već decenijama živi i radi u New Yorku. 

“Dolasku izložbe prethodila je nešto duža komunikacija s našim Mirkom Ilićem. On je veliki kolekcionar, ne samo baštine iz našeg regiona već i američke. Njegova je zbirka fascinantna. U toj razmjeni artefakata između Mirka i Muzeja u egzilu, isplivali su i prvi eksponati za izložbu Miltona Glasera, a onda je on to proširio na 40 plakata. Nakon što je postignut dogovor da se izložba postavi u prostoru Umjetničke galerije, proširena je na čak 70 radova, što je zapravo jedan presjek rada i stvaralaštva Miltona Glasera”.   

Nakon ZOI 84, druga prilika kada je Milton Glaser radio za Sarajevo ukazala se 2014. godine, kada je, zajedno sa Mirkom Ilićem, napravio poster u povodu obilježavanja stote godišnjice od atentata u Sarajevu, 1914. godine – Sarajevo 100 u organizaciji ULUPUBIH-a. Ovaj plakat takođe će biti izložen u Umjetničkoj galeriji. 

Milton Glaser je i jedan od najdugovječnijih grafičkih dizajnera na svijetu, rođen 1929. njegov opus od preko 450 radova obuhvaća i one koji su obilježili historiju rock muzike, kao što su naslovnice za albume Boba Dylana i Rollingstonesa (poznati logo s isplaženim jezikom).   

Vrijedno je spomenuti i da su na studentskom SOS festivalu u Sarajevu bile  predstavljene ilustracije ovog umjetnika, a on je želio i osobno da napravi plakat za izložbu u umjetnikoj galeriji te tako pošalje izraze poštovanja prema našoj publici. 

Dakle, ima nekoliko događaja koji pokazuju da Milton Glaser bio izuzetno vezan za Sarajevo, zaključuje profesor Dželilović u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

Plakat za izložbu koju je Milton Glaser osobno uradio - undefined

Oficijelni vizual: Plakat za izložbu koju je Milton Glaser osobno uradio

 

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci