Upravo zbog varijacija omjeri sastojaka nisu strogo zacrtani jer po ukusu određujete ljutinu/slatkoću ajvara, izražajnost određene namirnice, gustoću… Neki kao “tajni” sastojak dodaju šećer, no mi vam donosimo provjeren domaći recept bez šećera. Ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje – morate pažljivo čistiti, peći, mljeti, dugotrajno miješati dok se ajvar “krčka”… No rezultat je za prste polizati!

10 kg crvene rog paprike

3 kg patlidžana

2-4 ljuta feferona (po ukusu)

2-3 kašike alkoholnog octa

1-2 glavice bijelog luka

1 l + 2 dcl suncokretovog ulja

sol po ukusu – otprilike 5 kašika, ali ne pretjerujte, postepeno dodajte so i pri svakom dodavanju probajte

Priprema

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...