Jeste li znali da se dugmadi na muškim i ženskim košuljama nalaze na suprotnim stranama? Kod muških košulja dugmadi se nalaze na desnoj strani košulje, a kod ženskih na lijevoj, ali zašto je tome tako?

Objašnjenje ove naizgled potpuno besmislene razlike doseže još u viktorijansko doba (drugi dio 19. stoljeća) ili ranije.

U to vrijeme, dugmadi su bili izrazito skupi i zato su predstavljali svojevrsni statusni simbol pa su bogate dame njima ukrašavale svoje haljine. Međutim, one su se vrlo rijetko same oblačile, pomagale su im sobarice koje su im onda bile okrenute licem. Zato su dugmadi bili smješteni na lijevoj strani uz pretpostavku da su sobarice dešnjakinje. Muškarci su se pak puno češće odijevali sami pa su za njih dugmadi bili smješteni na desnoj strani, piše The Sun.

Međutim, mnogi tu teoriju dovode u pitanje jer su i muški pripadnici plemstva imali pomoćnike pri oblačenju.

S pojavom šivaćih mašina i ulaskom mode u masovnu proizvodnju, dugmadi su se zadržali pa su i oni slabijeg imovinskog stanja mogli oponašati bogate trendseterice. Čak i danas, 200 godina kasnije, muško i žensko kopčanje se zadržalo, iako rijetko neko vidi funkcionalnost u tome.

Polarizacija kopčanja vidljiva je i na primjeru farmerki i hlača, te većine školskih uniformi.

Neki, doduše, vjeruju u drugu teoriju prema kojoj su se dugmadi pozicionirali na desnu stranu jer su muškarci tako lakše dolazili do oružja koje se najčešće nalazilo ispod košulje, jakne ili kabanice koju je prvo trebalo otkopčati. Ta teorija ne objašnjava ženski način kopčanja.

KOMENTARI:
Loading...