Američki časopis Time izabrao je 100 najuticajnijih fotografija svih vremena, na kojima su događaji koji su obilježili historiju u posljednjih vijek i po – od naučnih dostignuća do strahota ratova, ali i svakodnevne sitnice zabilježene na neobičan način, poput kapljice mlijeka ili novorođene bebe, javlja Beta.

Na listi se nalazi i fotografija Rona Haviva koju je zabilježio  u Bijeljini, a koja prikazuje vojnika kako nogom udara tijelo mrtve žene. Među fotografijama koje su obišle svijet jeste i Havivova fotografija Željka Ražnatovića Arkana sa svojom paravojnom formacijom “Srpska dobrovoljačka garda“ koja je poznatija kao “Arkanovi tigrovi”.

Čuvene fotografije ili dijelovi iz filmova svjedoče o historiji i percepciji medija, o prijelomnim trenucima i ličnostima koji su presudno uticali na događaje koji su uslijedili.

Od prve poznate fotografije iz 1826., do posljednje koja prikazuje mrtvog sirijskog dječaka na obali mora 2015, Time je napravio kolekciju koja prati razvoj čovječanstva sa svim strahotama ratova, izbjegličkih kriza, ali i pobjeda i historijskih uspjeha poput odlaska čovjeka na Mjesec.

03kurdi5-master768

Među najuticajnijim fotografijama su i one koje prikazuju ratove – od američkog građanskog rata, preko niza fotografija iz Drugog svjetskog rata, Vijetnamskog rata do posljednjih ratnih sukoba poslije 2000. godine.

Drugom svjetskom ratu posvećeni su snimci dječaka iz varšavskog geta, Dana D, postavljanja zastave Sovjetskog Saveza na Reichstag i postavljanje američke zastave na ostrvu Ivo Jima, pečurke poslije eksplozije atomske bombe u Nagasakiju i proslave pobjede saveznika s Times Squareu u New Yorku.

Poslijeratna historija je zabilježena hladnoratovskim temama, terorističkim napadima, pobunama i invazijama – prebjeg iz Istočnog Berlina 1961, samospaljivanja vijetnamskog sveštenika 1963., protest američkih crnaca na jugu SAD-a 1963., sovjetska invazija Praga 1968., pogubljenje u Seigonu 1968., teroristički napad palestinske organizacije “Crni septembar” tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972., strahoha rata iz 1972. sa snimkom gole djevočice u bjekstvu, student ispred tenkova na Tiananmenu 1989., glad u Somaliji 1992., mučenje zatvorenika u američkom zatvoru Abu Graib u Iraku iz 2003., čovjek koji pada poslije napada na Svjetski trgovinski centar 2001. i snimak iz Bijele kuće na kojem predsjednik SAD Barack Obama i drugi visoki zvaničnici prate akciju u kojoj je ubijen vođa Al-Qaide Osame bin Ladena 2011.

Pored fotografija u zbirci je i frejm amaterskog filma Abrahama Zaprudera na kojem je zabilježen trenutak kada je ubijen predsjednik SAD-a John F. Kennedy 1963.

Posljednja snimljena 2015. godine – mrtvi dječak kojeg su roditelji poslali iz Sirije – svjedoči o i dalje aktuelnoj migrantskoj krizi kojoj se ne nazire kraj.

Fotografije Timeove zbirke prikazuju i nezaobilazne svjetske lidere Abrahama Lincolna iz 1860., Adolfa Hitlera na nacističkom skupu 1934., ratnog premijera Velike Britanije Winstona Churchilla 1941., indijskog lidera Mahatma Gandija 1946., pobunjenika Ernesta Če Gevaru iz 1960. ili kineskog lidera Mao Cedunga kako pliva 1966.

abraham-lincoln-by-matthew-brady-1864

Timeova zbirka obuhvatila je i nekoliko događaja koji prikazuju naučni i tehnološki napredak – od rentgenskog snimka šake supruge Wilhelma Conrada Rontgena iz 1895., preko prve fotografije Zemlje iz orbite Mjeseca 1968. i čovjeka na Mjesecu iz 1969. na kojoj je Neil Armstrong slikao svog kolegu Buzza Aldrina do snimka “Stubova stvaranja” koja je napravljena 1995. sa svemirskog teleskopa Hubble.

Pored historijskih događaja Time je u zbiku najuticajnijih fotografija uvrstio i neizbježne trenutke iz pop kulture, kao što su zakucavanje Michaela Jordana iz 1984. na kojoj je zasnovana silueta patika “Air Jordan”, fotografija gole trudne Demi Moore s naslovne strane Varietyja iz 1991, pobjeda Muhameda Alija nad Sonnyjem Listonom iz 1965. ili tuča jastucima članova Beatlesa u hotelu 1964.

KOMENTARI:
Loading...