Neosporiva činjenica je da su kanali koji u svom dnevnom programu imaju neki od šouova realnosti daleko najgledaniji na Balkanu.

Koncept “stvarnosti” na TV-u je zasnovan na grupi “običnih” ili slavnih ljudi koji određeni vremenski period borave u jednom izolovanom prostoru, program se emituje uživo 24 sata, a publika ispred malih ekrana SMS porukama ili telefonskim pozivima odlučuje o njihovoj sudbini.

Učesnici se tokom svog jednomjesečnog, dvomjesečnog ili tromjesečnog boravka na tom izolovanim situacijama podvrgavaju raznim simulacijama, koji su im predstavljeni kao dnevni i sedmični zadaci – a na osnovu njihovih performansi, produkcija odlučuje procenat uspješnosti, koji se predstavi publici – koja odlučuje o već pomenutoj sudbini učesnika.

Na kraju, pobjednik može biti samo jedan. Kojeg čega novčana nagrada, neka nekretnina, automobil, opcije su razne.

Ovo je samo osnovna, površna definicija reality programa, dok je poruka daleko ozbiljnije prirode. Prije svega, ono što je nas zainteresovalo jeste historijat reality showa.

Zvanični podaci govore da se prvi show realnosti emitovao još četrdesetih godina prošlog vijeka. No, moderni reality show skoro da nema nikakve veze sa originalnim. Originalni reality show za cilj je imao “entertainment”, odnosno zabavu.

Korijeni reality showa kakvog ga znamo danas utemeljeni su 13. novembra 1994. godine. U 12:10 minuta, bivša zvijezda NFL lige OJ Simpson u svom domu navodno je ubio svoju suprugu Nicole Brown Simpson i njenog ljubavnika Ronalda Goldmana.

Svi dokazi koji su pronađeni upućivali su na jednog jednog osumnjičenog, OJ Simpsona. Advokati su Simpsona ubijedili da se preda 17. juna, a suočavao se za dvostruko ubistvo s predoumišljajem.

Moguća kazna: Smrtna!

Preko 1.000 novinara i reportera čekalo je OJ Simpsona ispred policijske stanice u Los Angelesu, ali se nije pojavio u 14:00 sati, odnosno u najavljeno vrijeme.

Umjesto njega, pojavio se Robert Kardashian, jedan od lidera advokatskog tima odbrane Simposona koji je za novinare pročitao njegovu izjavu: “Morate me razumjeti, nisam imao ništa sa Nicoleinim ubistvom. Ne sažaljevajte me, imao sam dobar život”.

Mnogima je to zvučalo kao oproštajna poruka pred čin samoubistva, a to su potvrdili i psihijatri koji su analizirali njegovu poruku.

KOMENTARI:
Loading...