Punk bend sastavljen od muzičara s teškoćama u razvoju i učenju predstavljat će Finsku na Eurosongu u Beču.

Kvartet PKN izabrali su finski gledatelji, a prema prvim pokazateljima, na kladionicama je rangiran kao jedan od favorita na ovom najvećem muzičkom natjecanju u Evropi.

Skupina, čiji članovi imaju Downov sindrom i autizam, nastupit će u Beču, izvodeći svoju pjesmu Aina Mun Pitaa (I Always Have To).

“Sve osobe s invaliditetom trebaju biti hrabrije. One ili oni bi trebali glasno i jasno reći šta žele i šta ne žele”, rekao je pjevač u bendu Kari Aalto finskoj radio-televiziji YLE.

Puni naziv benda je Pertti Kurikan Nimipaivat (Pertti Kurikka’s Nameday) i upravo će PKN biti prvi punk bend koji će se natjecati na Euroviziji.

Bend se okupio i svoj rad započeo kroz dobrotvornu radionicu iz koje je proizašao i nagrađeni dokumentarac The Punk Syndrom (Punk sindrom) 2012. godine.

Pjesma kojom će predstaviti svoju zemlju na Eurosongu govori o svakodnevnome životu – problemima i frustracijama s kojima se susreću.

„Mi se bunimo protiv mnogih segmenata društva i na različite načina“, kazao je basista Sami Helle za Guardian, dodavši kako oni mijenjaju stavove publike i da je ljubitelja njihova rada sve više.

Poručuju da ne žele da za njih publika glasa iz sažaljenja jer se oni ne razlikuju od svih ostalih.

 „Normalni smo dečki s određenim teškoćama“, kazali su momci iz PKN-a.

Prema nekim podacima, imaju velike šanse za pobjedu – treći su favoriti iza Italije i Estonije.


Finska je dosad zabilježila jednu pobjedu na Eurosongu kada je heavy metal bend Lordi skladbom Hard Rock Hallelujah pobijedio 2006. godine.

KOMENTARI:
Loading...