Evo nekoliko preporuka poznavalaca ove namirnice.

Smijemo li zagrijavati maslinovo ulje? Prema naučnim studijama, maslinovo ulje pri zagrijavanju zadržava većinu spojeva i nutritivnih svojstava. Istraživanja također, pokazuju da je stabilnije od topline. Dakle, ako želite pržiti hranu, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono ima najviši nivo antioksidansa, pa je otporno na visoke temperature.

Može li se maslinovo ulje pretvoriti u transmasti? Pretvaranje ulja u transmasti trajalo bi nekoliko sati. Stoga se ova vrsta transformacije neće pojaviti u normalnim uvjetima kućnog kuhanja. Maslinovo ulje pretvara se u transmasti samo ako se koristi više puta i zagrijava na vrlo visokim temperaturama.

Jesu li maslinova ulja pogrešno označena? Nažalost, mnogo maslinovog ulja, dostupnog na tržištu, označeno je kao ekstra djevičansko, iako zapravo to nije. Prilikom odabira kvalitetnog, obratite pažnju na deklaraciju na kojoj su ponekad navedene razne hemikalije, postupak rafiniranja ili omjer miješanja maslinovog i drugog ulja.

Njeguje li kožu? Iako kokosovo ulje prednjači u kozmetičkoj industriji, za njegu kože, maslinovo ulje zaslužuje jednaku pažnju. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod akutnog dermatitisa i ima antioksidativna svojstva. Prema nekim istraživanjima, lokalno primjenjivanje maslinovog ulja smanjilo je tumor kože kod miševa nakon izlaganja UV zrakama. Također je dokazano da je izvrsno u borbi protiv preranog starenja.

Kako prepoznati pravo maslinovo ulje? Pravo ekstra djevičansko ulje je hranjivije i ima bolji okus i miris. Izbjegavajte ona iz plastičnih flaša. Birajte staklene tamne boce. Provjerite je li ulje iz organskog uzgoja i pažljivo čitajte deklaracije.

Komentari: