Baklava može da bude i od jednog voća. Važno je da je sočna i ukusna, a baš takva je ova za koju vam donosimo recept.

Potrebno je:

600 gr šljiva
1/2 kg kora tankih
150 gr mljevenih oraha
4-5 komada jaja
4-5 kašika griza
limun
vanilin šećer
600 gr šećera
1/2 praška za pecivo
200 ml jogurta
50 ml ulja

Priprema:

Umutiti jaja, dodati griz i orah, jogurt, prašak za pecivo, ulje i sve lijepo izjednačiti. Raširiti prvu koru na sto, pouljiti preko nje, drugu koru premazati filom. Zatim treću premazati i četvrtu premazati, pa na dno kore poredati očišćene šljive, saviti ivice i uviti u rolnicu. Nožem prosjeći baklavu na parčiće, pa preliti sa malo zagrijanog ulja. Ako je ostao fil također premazati, piše B92.

Peći na 200 stepeni 40 minuta.

Pokriti na polovini pečenja. U šećer sipati 300 ml vode, nasjeći limun i vrućim sirupom preliti baklavu.

KOMENTARI:
Loading...