Porodična putovanja su često nepredvidiva, zar ne? Uglavnom idete na odmor tamo gdje je toplo ili da vidite neku atrakciju.

Ali kad su u pitanju djeca, avantura počinje i prije samog polaska. Pakovanje i smirivanje djece prije putovanje zahtjeva pažnju i kada sjednete za volan, spremni ste za odmor i pažljivo vozite na odredište.

Međutim, jedno dijete počinje da se osjeća loše. Mučnina tokom duže vožnje se javlja kod mnogih ljudi i može ugodno putovanje pretvoriti u katastrofu. Prirodni lijekovi za ovaj problem su jednostavni i možete ih primijeniti čim se problem pojavi. Držite ove stvari zajedno sa ostalima koje nosite na put!

Zašto se javlja mučnina tokom duže vožnje?

Mučnina tokom putovanja nastaje kada naše unutrašnje uho osjeti pomijeranje koje je drugačije od onog koje smatramo normalnim (kako saobraćajni znakovi „prolijeću“ pored nas tokom vožnje ili blago ljuljanje broda ili blago ljuljanje aviona). Kada osjetimo pokret koji se ne uklapa u ono što vidimo, to uzrokuje osjećaj neprijatnosti u organizmu. Taj osjećaj može dovesti do vrtoglavice, mučnine, znojenja i povraćanja.

Ovdje navodimo neke „kućne lijekove“ za mučninu koje možete koristiti kada putujete sa porodicom. Slijedite izložene savjete:

Odmor i svjež vazduh

Ovo je svakako najbolji od svih lijekova protiv mučnine za koje trenutno znamo. Ako vašem djetetu pozli od brze vožnje ili krivudanja ili prevelike koncentracije na samo jednu stvar, samo ga položite da leži na leđima otvorite prozor ili uključite hlađenje, recite mu da diše duboko i polako i da se malo opusti. Ovo će pomoći da odmori i oči, poboljša prokrvljenost organizma i dotok kiseonika u svaki organ i skrenuti pažnju na disanje umjesto na osjećaj mučnine.

Zapravo, iza ovoga stoji i fiziološki razlog. Naša pluća i stomak su povezani živcem lutaocem i to je nerv koji reguliše parasimpatički nervni sistem. Kada kontrolišemo svoje disanje, kada usporimo disanje i dišemo duboko i ritmički, ne samo da udišemo i koristimo više kiseonika, već istovremeno stimulišemo živac lulatac koji „aktivira“ parasimpatički nervni sistem. Ovo ima smirujuć i opuštajuć efekat na cijelo tijelo, što pomaže u ublažavanju osjećaja mučnine.

Akupresura

Sljedeći lijek protiv mučnine je akupresura i u principu funkcioniše na sljedeći način: čvrst pritisak na određene tačke na tijelu izaziva opuštanje mišića i poboljšava cirkulaciju i pozitivnu hemijsku reakciju u organizmu.

Ovo pomaže organizmu da dođe u stanje ravnoteže. Koristi se za sve vrste bolesti, ali najčešće za morsku bolest i glavobolje. Kada je u pitanju korišćenje akupresure protiv morske bolesti, postoje tri mjesta gdje treba da pritiskate na donjem dijelu podlaktice.

Biljne grickalice

Ovaj lijek koji predlažemo je prilično lak, ali će vam trebati neko vrijeme da ga napravite, mada je zaista vrijedan toga. Jedna grickalica koju možete koristiti su žvake od đumbira. Korjen đumbira se vijekovima koristi protiv mučnine i morskih bolesti. Zato je vrlo efikasan kada vas muči morska bolest. Tu su još neke biljke koje pomažu kod morskih bolesti. Ovdje navodimo neke koje lako možete nabaviti ili već imate u kući:

Đumbir

Kad je u pitanju izbjegavanje i liječenje morske bolesti, đumbir je najbolja prirodna opcija.

Menta

Ako đumbir ne pomaže, tu je menta ili nana, koja takođe pomaže u sprječavanju i olakšavanju simptoma morske bolesti i mučnine. Sisanje pepermint-bombone će vam pomoći da smirite stomak, a čaj od peperminta može biti vrlo koristan kod suzbijanja mučnine, mada je pepermint najefikasniji u vidu esencijalnog ulja.

Vitamini B grupe

Vitamini B grupe, a posebno vitamin B 6, pomažu mnogim ljudima kad je u pitanju morska bolest. Počnite da uzimate vitamin B u kapsulama ili tabletama nekoliko dana pred put i možete putovati bez problema

Terapija esencijalnim uljima i aromaterapija

Esencijalna ulja đumbira i mente mogu biti vrlo korisna protiv mučnine. Možete kupiti manje bočice esencijalnih ulja u prodavnicama zdrave hrane. Samo otvorite bočicu i nekoliko puta duboko udahnite, udišući miris ulja. Ovo mnogim ljudima u momentu olakša mučninu i vrtoglavicu.

Komentari: