Postoje diplomatske, ali i one obične. Švicarske, norveške, njemačke otvaraju ulaz u gotovo svaku zemlju, a s nekima se bez vize ne može mrdnuti. No, svima im je zajednička jedna stvar: Dolaze isključivo u četiri boje! Kao što s ključem otključavate vrata, jednako tako s pasošem ‘otključavate’ ulaz u druge zemlje. S obzirom da ste sigurno bar jednom čekali red na aerodromu, vjerojatno ste primijetili kako dolaze u tek nekoliko boja.

Generalno, pasoši mogu biti samo crvene, zelene, plave ili crne boje, pojašnjava Hrant Boghossian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index. Ipak, unatoč ograničenju, pasoš je moguće napraviti u raznim nijansama navedenih boja, pa stoga nije svaka zelena jednako zelena.

Postoji mnogo razloga zašto se države odlučuju uzeti određenu boju pasoša. ‘Zemlje EU najčešće koriste tamnocrvenu, dok zemlje Caricoma (organizacija 15 karipskih naroda udruženih radi ekonomskih razloga)’ koriste plavu boju pasoša’ – kaže Boghossian.

Razlozi pri odabiru boje su obično političke i geografske naravi. Tako primjerice neki smatraju da je crvena boja dio komunističke povijesti države, a da plava simbolizira novi svijet, tj. Ameriku i Oceaniju. Jasno, ovo nije u potpunosti točno, jer eto, i sami u Bosni i Hercegovini koristimo pasoš plave boje, a ne graničimo ni s Meksikom ni SAD – om.

Kod nekih zemalja boja označava religijsku pripadnost. Naime, većina islamskih država koristi pasoš zelene boje i na taj način pokazuju koliko veliku ulogu religija ima u njihovim zemljama. Zelena se u islamu smatra za najdražu Muhamedovu boju, a simbolizira prirodu i život.

S druge strane neke zemlje se trude istaknuti svoj karakter, pa tako Švicarska ima jarkocrveni pasoš, dok su Turci boju pasoša mijenjali u crvenu, prema riječima Boghossiana, kako bi istaknuli težnju za ulaskom u EU. S druge strane, građani SAD – a su boju često mijenjali, tako da su kroz njihove ruke prolazile crvene, zelene i naposlijetku plave pasoše.

Neki su od dokumenta potrebnog za ulaz u druge zemlje, napravili prava mala remek djela. Kanadski, britanska, američki i kineski pasoši kriju slike vidljive tek pod UV svjetlom. Posebno je zanimljiva finska, gdje listanjem stranica dobivate sliku soba u pokretu!

Inače, proizvodnja pasoša strogo je kontroliran posao i radi ga tek nekoliko kompanija na svijetu, koje se strogo drže zadanih smjernica i odredbi, puput mogućih boja pasoša, kako bi se zadovoljila sigurnost i kako bi se lakše mogle kontrolirati granice. Bilo kako bilo, mi se dizajnom našeg pasoša nećemo pretjerano zamarati, ne trebamo imati nikakvu animaciju, već samo želimo što više žigova unutar nje.

KOMENTARI:
Loading...