Kada je saznao da boluje od multipleskleroze Angelo Mastropietro napravio je totalni zaokret u životu, a svoj novi dom našao je u pećini staroj 250 miliona godina, prenosi 24sata.

I dok bi se mnogi u njegovoj situaciji prepustili malodušnosti Angelo je tada kao 29 godišnjak u svojoj dijagnozi pronašao novi smisao za život. Odlučio je užurbani život na gradskom asfaltu prepun stresa zamijeniti životom u pećini.

Na nju je prvi put naletio sasvim slučajno, kada je s prijateljima usred šume tražio zaklon od kiše. Deset godina kasnije, kada se iz Australije vratio u Veliku Britaniju, u novinama je vidio oglas za tu istu pećinu u kojoj su ljudi inače počeli živjeti prije 800 godina.

Posljednji stanovnici napustili su je 1940. godine i otad je zjapila prazna. Bez previše razmišljanja, Angelo ju je kupio. Pred njim su bili mjeseci prilagodbi, kopanja i bušenja.

Vlastitim rukama je iz nje izbacio oko 70 tona kamena i to je bio samo početak. U svoj novi dom trebao je uvesti kanalizaciju, struju, vodu i grijanje. No, uspio je. Sagradio je dom u Worcestershireu na kojem mu danas zavide mnogi.

– Dijagnoza multiple bila je rezultat nezdravog života koji sam dotad vodio. Upravo me ona podsjetila da trebam paziti na sebe i svoj život. Želio sam i trebao mjesto gdje ću moći biti i zdraviji, ali i sretniji, objasnio je Angelo motive preseljenja u pećinu.

Lokacija na kojoj se nalazi pećina/kuća navodno je inspirisala i samog Tolkiena dok je kreirao Međuzemlje za “Gospodara prstenova”, a smatra se jednom od najstarijih kamenih nastambi u Evropi.

– Sa 29 mi je dijagnosticirana multipleskleroza, a sada s 37 sam pećinski čovjek. Moje prezime zapravo znači majstor kamena, to mi je očito bilo u krvi, zaključio je danas preporođeni Angelo.

KOMENTARI:
Loading...