Priznajte, oduvijek ste znali da vas video igrice obogaćuju nekim vještinama, samo dosad niste imali dokaza za to. Naravno, znali ste za blagodat pucačina za vidno polje i slične sitnice, ali sad postoji nešto što ide u korist konkretno vozačkim sposobnostima.

Ne govori se nikad, dakako, u korist okorjelog višesatnog svakodnevnog igranja, nego je pitanju razumnih 5-6 sati tjedno. Sljedeći put kad vam netko prigovori za video igrice uputite ga na znanstvenu studiju New York sveučilišta u Šangaju (dakle, nalazi se u Kini, ne u SAD-u) koja ide na ruku obožavateljima akcijskih i trkaćih igara. Svi znamo da svaka rečenica izgleda deset puta uvjerljivije kad ju započnete sa „znanstvenici su otkrili da“ pa ni ovo neće biti iznimka. Dakle, znanstvenici su otkrili da igranje akcijskih video igrica poboljšava mogućnosti za koordiniranje nadolazećih vizualnih informacija motoričkim putem, što je višestruko korisno za situacije u stvarnom životu, ponajprije za vožnju. To je navedeno u časopisu Psychological Science. Za razliku od skupine kojoj je dano da igra neakcijsku Roller Coaster Tycoon 3 igricu, ona skupina koja je prethodno morala igrati Mario Kart na simulatoru vožnje je pokazala i bolje rezultate što se tiče boljeg držanja vozila u svojoj prometnoj traci.

Nadalje, skupina „negejmera“ je na ponovljenom testu polučila bolje rezultate tek nakon prethodnog igranja akcijske igrice. Riječ je, dakako o bržem reagiranju rukama s obzirom na ono što se vidi ispred sebe/na ekranu, tj. koordinaciji te dvije zasebne stvari. Mnoge su druge blagodati video igrica i bez osvrtanja samo na ono što nam može pomoći u vožnji. Tu su prisutne stvari poput poboljšavanja multi-taskinga, tjeranje na promišljanje i sudjelovanje u ishodu (za razliku od pasivnosti sjedenja pred tv-om i puko upijanje serviranoga), zatim brže donošenje odluka te poboljšanje vida za kontrastne boje. To su samo neke od spomenutih stvari. Ima naravno i onih loših, ali sad smo u ovom tonu pa ono..

Zanimljivo je kako je svaka nova studija katkad pomalo, a katkad dijametralno različita od prethodne. To je i slučaj s ovom studijom iz Kine koja favorizira gejmere kao vozače. Valja napomenuti kako situacija gotovo nikad nije crno-bijela. Samo zato ćemo spomenuti i jednu raniju studiju koja je, blago rečeno, drukčija. Prema njoj strastveni igrači trkaćih igara razviju više samopouzdanja nego što je potrebno pa je za njih vjerojatnije da će u stvarnosti proći kroz crveno, oduzeti prednost ili jednostavno lakše zadobiti „prometno bjesnilo“. Ukratko, vjerojatnije je da će biti opasniji na cesti.

Ah, ta medalja s dvije strane i neodlučnost komu/čemu više vjerovati. Iako možemo opaziti da su se studije odnosile na dvije zasebna polja proučavanja, no i ovako izdaleka gledajući – imaju dodirnih točaka, jer se odnose na vožnju. Najbolje bi bilo da umjereno uživamo u igrama i pametno vozimo. U idealnom svijetu.

KOMENTARI:
Loading...