Na planeti “vode ima dovoljno za potrebe koje svakodnevno rastu, ali samo ako se radikalno promijeni način trošenja, distribucije i upravljanja vodom”, tvrde autori u izvještaju “Voda za održivi svijet” objavljenom u povodu Dana vode, prenosi agencija AFP.

“Ako se ništa ne promijeni, Zemlji će do 2030. godine nedostajati 40 posto vode potrebne za svjetsko stanovništvo”, upozorio je UN u godišnjem izvještaju objavljenom u petak.

Autori ističu složene veze između pristupa vodi, razvoja i održivog upravljanja tim resursom, jer borbu protiv siromaštva prati rastuća potreba za vodom, što ponekad vodi do njezine pretjerane eksploatacije.

Primjer za to je Indija, u kojoj je razvoj sistema navodnjavanja smanjio siromaštvo, ali je izazvao “velik hidrički stres” u pokrajinama kao što su Maharastra na jugu ili Rajasthan na istoku.

U nizini na sjeveru Kine intenzivna irigacija izazvala je pad podzemnih voda za više od 40 metara, navodi UN.

Osim poljoprivrede, golemi potrošač vode je i industrija, a procjene govore da bi između 2000. i 2050. potražnja za vodom u tom sektoru na svjetskoj razini trebala porasti za 400 posto.

Potreba za vodom sve je veća zbog boljeg životnog standarda i demografskog rasta. Svake godine svijet dobiva novih 80 miliona ljudi, a do 2050. na svijetu bi trebalo biti 9,1 milijarda ljudi, od čega će 2,4 milijarde živjeti u Supsaharskoj Africi, procjenjuje UN.

Uza sve to, globalno zatopljenje uzrokovat će promjene u režimu padavina, a najviše će pogađati područja u kojima već sad nedostaje vode, kao što su Sredozemlje i Supsaharska Afrika.

Druga posljedica zagrijavanja bit će porast nivoa mora, što će utjecati na podzemne zalihe pitke vode u priobalnim područjima, kao što se već događa kod indijskoga grada Calcutte, Šangaja u Kini ili Dake u Bangladešu.

“Ista je situacija na otocimaTuvalu i Samoa u Tihom oceanu, čije je stanovništvo sve ovisnije o uvezenoj vodi”, upozorava UN.

KOMENTARI:
Loading...