Koliko puta ste se našli u situaciji da planirate da bacite tablete ili komad kozmetike, ali ste ipak odustali ostavljajući ga za svaki slučaj.

Iako nagomilavanje stvari više šteti izgledu vašeg stana ili ormara, nekih bi trebalo da se riješite istog trena, i to bez razmišljanja jer mogu biti opasne za vaše zdravlje.

Stara kozmetika

Kada govorimo o kozmetici, pravilo je vrlo jednostavno, ako je stara, suha ili ne planirate nikada da je upotrijebite, bacite je bez razmišljanja. I dok se u vlažnoj dekorativnoj kozmetici poput pudera, maskare i tuša za oči vremenom počinju razvijati bakterije, sjene i rumenila nakon isteka roka više nisu postojani na koži, te nemaju isto djelovanje. Ako je kremi ili maski za lice istekao rok trajanja ili su promijenile boju ili strukturu, nikako ih ne stavljajte na kožu jer mogu izazvati jake alergijske reakcije. Isto važi i za kreme za sunčanje koje ne biste trebali koristiti dvije sezone zaredom.

Stare četke i spužve za tuširanje

Prema posljednjem istraživanju, stvari koje koristite kako biste oprali svoje tijelo mogu biti najprljaviji predmeti u vašem domu. To se odnosi na krpice, spužve ili četke za tuširanje koje koristite predugo. Bakterije se najbrže razvijaju na vlažnim mjestima, a dlačice ili vlakna naših pomagala za tuširanje kao stvoreni su za razmnožavanje bakterija. Ako spužvu za tuširanje koristite predugo, na njoj će se početi stvarati bakterije, ali i gljivice koje mogu ozbiljno naštetiti našem zdravlju. Spužvu i četke nemojte koristiti duže od tri do šest mjeseci, a ako želite da se maksimalno zaštitite, spužve nakon tuširanja ponovno nasapunajte, dobro isperite te ostavite blizu izvora toplote da se potpuno osuše.

Lijekovi

Iako im je primarna funkcija da čuvaju naše zdravlje ili da nas izliječe od raznih bolesti, stari lijekovi iz naše kućne apoteke mogu postati opasni. Prosječan rok trajanja lijekova je oko godinu. Sve iznad toga umanjuje njihovu djelotvornost ili, pak, u nekim slučajevima mogu postati i opasni za zdravlje. Isto vrijedi i za lijekove koji nisu u originalnom pakovanju.

KOMENTARI:
Loading...