28.6 C
Bosanska Krupa
Subota | 25. Juna 2022.

Prodao akcije Applea za 800 dolara, danas bi vrijedile 95 milijardi

- Oglas-

Akcije “Appla” dostigle su u četvrtak historijsku vrijednost od bilion dolara, postajući prva američka kompanija koja je javnom prodajom dostigla taj prag. Na kratko, dionice su dostigle cijenu od 207,05 dolara, koja je bila potrebna da bi tehnološki džin dostigao bilion prije povlačenja.

-Mislim da to samo govori koliko je “Applov” sistem postao moćan tokom posljednjih nekoliko decenija. To što su dostigli bilion, to nije kraj. Gledam na to kao na početak nove faze rasta i profitabilnosti – izjavio je za CNBC analitičar “GBH Insajtsa”.

Planovi i instrukcije za Apple koje je sastavio Wayne

Posjedovati 10 posto “Appla” sada zvuči kao san. Ali, jedan čovjek zna kako to izgleda kad uvidite da vam je prilika iskliznula iz ruku – Ronald Wayne, treći i manje poznati suoosnivač kompanije. Stariji Wayne se 1976. pridružio Steveu Wozniaku i Steve Jobsu – koji su tada imali 21 i 25 godina, kako bi nadgledao mehanički inženjering i dokumentaciju u zamjenu za 10 posto udjela u poslu. Njih trojica osnovali su “Apple” u garaži Steve Jobsa.

Wayne je 1. aprila te godine sjeo za svoju pisaću mašinu i sastavio ugovor koji je navodio njihove pojedinačne odgovornosti, čime je njegova uloga u “Appleu” postala zvanična. On je također nacrtao prvi logo kompanije, koji je korišten manje od godinu dana prije nego što ga je zamijenio prepoznatljiv simbol današnje zagrižene jabuke.

Wayne je, međutim, bio zabrinut da će bilo koji dug koji se pojavi u poslu pasti na njega lično.

-Jobs je uzeo zajam od 15.000 dolara kako bi kupio zalihe da odradi prvi ugovor “Applea” sa kompjuterskom radnjom “Bait shop”, koja im je naručila oko 100 računara – priča Wayne.

Ali ta radnja je bila poznata po neplaćanju svojih računa i Wayne se brinuo da “Apple” neće dobiti nadoknadu za svoj posao. Dok su Jobs i Wozniak bili mladi i siromašni, Wayne je imao nekretnine, uključujući kuću, i plašio se da će finansijski teret pasti na njega ako ugovor propadne. Tako je nakon svega 12 dana koje je proveo sa partnerima izbrisao svoje ime iz ugovora i prodao im svoj udio za 800 dolara.

Neće ga pare – Ronald Wayne je budzašto prodao i originalni ugovor Applea

Međutim, odluka da napusti startup kompaniju koštala je Waynea čitavo bogatstvo. Danas 10 posto udjela u “Appleu” vrijedi više od 95 milijardi dolara. Takvo bogatstvo bi od Waynea načinilo jednog od najimućnijih ljudi u svijetu. Nevjerovatno je, ali Wayne kaže da ne žali zbog svoje odluke, uglavnom zato što zna da on ne bi uspio u “Appleu”.

-Završio bih u odjeljenju sa dokumentacijom, pregledajući papirologiju sljedećih 20 godina – ističe on.

Wayne kaže da se osjećao kao da “stoji u sjenci intelektualnih džinova”.

-Imao sam 40 godina, a ti klinci su bili u svojim dvadesetim… Oni su bili kao vihor – kao da sam držao tigra za rep. Da sam ostao s “Appleom” vjerovatno bih završio kao najbogatiji čovjek na groblju – smatra Wayne.

On ipak žali za jednom stvari – Wayne je čuvao svoj originalni ugovor iz 1976, da bi ga početkom ’90-tih prodao za 500 dolara.

-Imao sam “Appleov” ugovor u svom kabinetu, prekriven prašinom i paučinom i pomislio sam: “Šta će mi to?” – ispričao je on.

Isti ugovor je 2011. prodat na aukciji za 1,59 miliona dolara.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci