Sendvič njujorškog restorana “Serendipity 3” koji košta 214 američkih dolara upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najskuplji sendvič na svijetu.

Specifičnost i jedinstvenost ovog sendviča odnosno tosta je u njegovim sastojcima. Naime, sendvič se sastoji od dvije kriške hljeba napravljene od vrhunskog šampanjca Dom Perignona te komadića 24-karatnog jestivog zlata, bijelog maslaca od tartufa i vrlo rijetkog “Caciocavallo Podolico” sira.

Senvdič se služi na kristalnoj plati uz sos Lobster Tomato Bisque, sačinjen od jastoga i paradajza.

Iako je sendvič nedovoljan za “pristojan obrok” gladne mušterije, šef njujorškog restorana Joe Calderon cijenu sendviča opravdava tvrdeći kako je riječ o “najskupljim i ekskluzivnijim sastojcima u svijetu”.

Ukoliko se neko želi odlučiti na degustaciju sendviča, kako dodaje Calredon, neophodno je da ga naruči 48 sati ranije, jer sastojci u New York stižu avionom.

Pomenuti njujorški restoran ranije se našao u Guinnessu i to zbog najskupljeg deserta kojeg su kuhari napravili, najskupljeg hamburgera, najskupljeg hot doga, najveće torte i najveće šolje tople čokolade ikad.

KOMENTARI:
Loading...