Muzej kipova Glyptoteket u Kopenhagenu dozvoljava fotografisanje unutar zgrade, ali ne i upotrebu tripoda i stativa, međutim nakon brojnih zahtjeva turista i to je omogućeno, ali uz naknadu za iznajmljivanje zaštitara koji će nadgledati taj čin

Muzej Glyptoteket u danskoj prijestolnici Kopenhagenu naplaćuje 1.950 danskih kruna (261 euro) posjetiocima koji žele da snime fotografije unutar muzeja koristeći tripode ili stative za fotoaparate, kao i antene za snimanje popularnih selfie fotografija, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o muzeju kipova, uglavnom iz grčkih i rimskih civilizacija, u kojem je dozvoljeno fotografisanje, ali ne i korištenje tripoda i antena za selfie.

Poslije velikih zahtjeva turista, posebno sa Dalekog istoka, Uprava muzeja je omogućila korištenje tripoda uz stalnu pratnju zaštitara, zbog sigurnosnih rizika.

Međutim, satnica jednog iznajmljenog zaštitara iznosi 650 kruna (87 eura), a ne može se iznajmiti na period kraći od tri sata, pa je neophodno da mu se za tu uslugu plati minimalno 261 euro.

Uposlenik muzeja Glyptoteket Jacob Fibiger tvrdi da je upotreba tripoda i antena za selfie rizična jer postoji opasnost da se tako oštete hitorijski eksponati i da je to razlog ovakve odluke Uprave.

„Možda vam se čini da je to skupo, ali to je samo naknada za zaštitare koji to rade“, kazao je Fibiger.

KOMENTARI:
Loading...