Nekoliko sati nakon najgore nuklearne nesreće u istoriji inženjer Oleksij Breus ušao je u kontrolnu sobu reaktora broj 4 nuklearne elektrane u Černobilu. Time je direktno svjedočio neposrednim posljedicama te katastrofe koja se dogodila 26. aprila 1986. godine, javlja BBC.

Breus je pogledao miniseriju kanala HBO koja govori o katastrofalnoj eksploziji reaktora i koja je zaradila najvišu ocjenu za neku TV emisiju na filmskoj internetskoj stranici IMDB. S obzirom na to da je radio u elektrani od 1982. i da je sarađivao s mnogim osobama koje se spominju u seriji Černobil, odlučio je i sam ocijeniti, odnosno prokomentirati tu emisiju.

Koliko je toga izmišljeno?

“Bio sam iznenađen što su nas uopće tamo pozvali“, rekao je Breus o svom dolasku na posao jutro nakon eksplozije.

“Reaktor je izgledao ozbiljno oštećen, činilo se da nemamo tamo šta raditi“, dodao je.

Smatra kako su neki događaji kojima je toga dana svjedočio vrlo realno prikazani u seriji, ali da su neki u potpunosti izmišljeni.

“Černobilska katastrofa prikazana je vrlo upečatljivo, kao globalna katastrofa koja je prijetila velikom broju ljudi. Također, emocije i raspoloženje među zaposlenicima i državnim službenicima prikazani su vrlo precizno“, rekao je Breus.

“Međutim, neki tehnički detalji nisu sasvim tačni. Ne bih rekao da se radi o laži, već više o fikciji“, dodao je.

U središtu TV priče nalaze se tri lika: direktor nuklearke Viktor Brjuhanov, glavni inženjer Nikolaj Fomin te zamjenik glavnog inženjera Anatolij Diatlov. Oleksij Breus tvrdi da je način na koji su oni prikazani “ne samo fikcija, nego potpuna laž”.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...