Iako danas nije neobično da žena zaprosi muškarca, ipak, nekada i nije bilo tako. Morale su da čekaju godinama da se njihov dragi odluči na taj važan korak. Stoga su se žene još u 5. stoljeću žalile na ovakav običaj i tražile dan kada one mogu poduzeti tu inicijativu. Izabran je 29. februar tako da sve nestrpljive žene svake četiri godine imaju priliku ispuniti svoju želju.

Prestupni dan nastupa svake četiri godine, a žene i muškarci tada, prema tradiciji, mijenjaju uloge. Običaj potječe iz Irske, još iz 5. stoljeća, nakon što je sv. Brigita sklopila sporazum sa sv. Patrikom kako bi vratila ravnotežu u muško-ženske odnose. Smatrala je da žene predugo čekaju na prosidbu svojih muškaraca, pa na prestupni dan mogu preuzeti inicijativu.

Prema škotskom zakonu iz 13. stoljeća za one koje poduzmu inicijativu i budu odbijene muškarac je morao kupiti 12 pari rukavica kako bi sakrila sram što ne nosi zaručnički prsten. Istraživanjem o ovom danu bavio se i “The Huffington Post” koji je naveo da na današnji dan gotovo deset posto žena namjerava zaprositi svog partnera.

Muškarcima ženska prosidba na prestupni dan ne pada teško, a oko 36 posto njih priznaje da im se sviđa što sav pritisak nije na njima. Jedan od tih muškaraca je i Emir Ademović koji sa osmijehom na licu kaže: “Zašto da ne”.

“Ako se radi o jednakosti spolova, zašto da to nemamo i ovdje. Mislim da to ne bi trebalo biti samo 29. februara nego i svakog drugog dana. Mislim da je svejedno ko će poduzeti prvi korak, a ako se zalažemo za jednakost mislim da ona mora biti na obje strane”, kazao je Emir.

Elena Čović reagovala je na isti način. Na pitanje šta misli o tom danu nasmijala se i kazala: “Smatram da je to idealna prilika za sve žene koje se žele potruditi da svojoj vezi dodaju još jednu čar romantike, da isplaniraju sve ono što one ali i njen dragi voli”.

“Voljela bih da svaki dan bude takav. Neka se usude, neka to ne bude samo 29. februara nego neka ga zaprosi kad god to hoće. Ja bih to uradila. Ne bih kleknula na koljena, ali bih ga odvela na neko romantično mjesto”, istakla je Elena.

Ovdje se, prema njenim riječima, radi o ženama koje ne mogu više da čekaju da muškarci budu ti koji će poduzeti prvi korak, ali i o veoma hrabrim osobama.

“Smatram da je taj potez hrabar jer svaka žena i dalje želi da taj momenat dočeka od njega. Mislim da je vrijeme da bi preuzmemo situaciju i dokažemo da je romantika na njenoj strani”, kazala je Čović kroz smijeh.

Sadžida Brkanić radi kao stručni saradnik – matičar u općini Stari Grad, a kako je kazala za AA kada je u pitanju ova općina oni su uvijek u istom omjeru kada je u pitanju broj sklopljenih brakova.

“Tokom godine se sklopi sigurno oko 250 brakova u ovoj općini. Ljetni period je najzanimljiviji mladencima u smislu da je općina Stari Grad biser Sarajeva i ima prelijepe objekte gdje mladi odlučuju da matičar dolazi da ih tamo vjenča”, pojasnila je Brkanić.

Međutim, ne zaostaju ni ostali mjeseci u godini. Ovaj posao obavlja već tri godine i ono što je zanimljivo jeste da postoji mnogo ženskih osoba koje stupaju u brak sa mlađim muškarcima.

Brkanić prvi put je čula za obilježavanje 29. februaru kao dana kada je ženama dana prilika za prošnju izabranika svog srca.

“Jako je zanimljivo. Radeći na ovim poslovima prevazišla sam mnoge predrasude tako da mislim da je ovo nešto nesvakidašnje i nešto zanimljivo za mlade bračne parove pa zašto ne bi i to probali”, istakla je Brkanić.

KOMENTARI:
Loading...