Reper je smješten u bolnicu 2. aprila nakon predoziranja koje je rezultiralo srčanim udarom. Preminuo je u bolnici, potvrdila je njegova obitelj za američke medije.

– S tugom javljamo da je naš voljeni DMX, rođen kao Earl Simmons, preminuo u dobi od 50 godina u bolnici White Plains okružen svojom obitelji nakon što je proteklih nekoliko dana bio na aparatima za održavanje života – stoji u saopćenju i dodaje:

– Earl je bio ratnik koji se borio do samog kraja. Volio je svoju obitelj svim srcem i cijenimo vrijeme koje smo proveli s njim. Earlova je muzika nadahnula brojne obožavatelje širom svijeta i njegovo naslijeđe živjet će vječno. Cijenimo vašu ljubav i podršku tokom ovog nevjerovatno teškog vremena. Molimo vas da poštujete našu privatnost dok tugujemo zbog gubitka svog brata, oca, ujaka i čovjeka kojeg je svijet poznavao kao DMX-a.

Reper je bio u vegetativnom stanju, no onda je na nekoliko dana počeo samostalno disati, što je porodici i obožavateljima dalo nadu. 

Od djetinjstva je patio od astme, a ranije je bio hospitaliziran zbog drugih zdravstvenih problema, kao i zbog ovisnosti o cracku. U februaru 2016. hospitaliziran je nakon što je pao u nesvijest na parkiralištu hotela, za što je kasnije rekao da je bilo zbog astme.