Američka glumica mađarskog porijekla, Za Za Gabor, koja je poznata po svojim brojnim brakovima, razmetljivom bogatstvu i glamuroznom životu, preminula je u 100. godini.

Njen suprug, princ Frederik fon Anhalt, rekao je da je Gabor, koja je imala brojne zdravstvene probleme nakon što je 2010. godine slomila kuk, umrla od srčanog udara u svojoj kući.

Gabor je glumila u više od 70 filmova, među kojima su “Mulen Ruž” i “Kraljica svemira”, ali najpoznatija je po mnogim ljubavnim aferama i skandalima iz tabloida.

Za Za Gabor ostat će zapamćena po bogatom društvenom životu i činjenici da se udavala devet puta. Govorila je sedam stranih jezika, a uprkos činjenici da je pola života provela u Americi, nikada nije izgubila svoj mađarski akcenat.

Ona je duhovni preteča slavnih osoba kao što u Pariz Hilton, porodice Kardašijan i drugih omiljenih ličnosti tabloida, “poznatih po tome što su poznati”, navodi agencija AP.

Za Za Gabor je rođena 1917. godine u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, kao Sari Gabor, a kao mala dobila je nadimak po kome ju je upamtio cijeli svijet. Debitovala je u bečkom pozorištu sa 15 godina, a sa 19 je izabrana za najljepšu ženu Mađarske, ali joj je titula oduzeta jer je lagala o datumu rođenja kad se prijavila na takmičenje.

Naredne, 1937. godine sklopila je prvi od devet brakova, koji je trajao svega četiri godine.

Prekretnica u njenom životu bio je odlazak u Ameriku 1941. godine, gdje joj je uprkos šarmu ipak trebalo deset godina da se pojavi na velikom platnu – u mjuziklu “Lovely to Look at”, 1951. godine. Iste godine glumila je u komediji “Nismo vjenčani” i pored Džindžer Rodžers u drami “Mulen Ruž”, svom najpoznatijem filmu.

KOMENTARI:
Loading...