Počeli ste vježbati, a koljena pucketaju. U većini slučajeva koljena krckaju, a da ne bole već je samo taj zvuk neugodan. Razlog pucketanju koje nije bolno, je u sinovijalnoj tekućini koja je lubrikant zgloba. Kod pucketanja isteže se zglobna čahura, mijenja se tlak i otpuštaju se plinovi, kisik, dušik i ugljični monoksid koji se nalaze u sinovijalnoj tekućini.

Otpuštaju se mjehurići plina i tlak se izjednačava, a to je zvuk koji čujemo kao pucketanje. Potrebno je neko vrijeme da se plinovi vrate u sinovijalnu tekućinu pa nećemo moći pucketati istim zglobom nanovo, mora se malo pričekati.

Drugi razlog zašto koljena puštaju zvukove je da se možda tetive i ligamenti oko zgloba vraćaju na mjesto nakon što su se lagano pomaknuli iz svoje pozicije. Kod hodanja mijenja se pozicija tetiva, pa se kod povratka u početni položaj čuje zvuk.

Ali nije normalno ako pucketanje koljena kod vježbanja prati bol. Neki ljudi previše guraju koljena prema naprijed kada idu u čučanj pa je na koljenskom zglobu previše pritiska. Tijekom godina pogrešnog položaja kod čučnjeva, hrskavica se troši i gubi mekoću što rezultira zvukom kada se kosti taru jedna o drugu i kada savijamo koljena.

U gorem slučaju potrošit će se meniskus. Bole li vas koljena, najbolje je provjeriti sa liječnikom o čemu se radi. Možda će vam savjetovati izbjegavanje tjelovježbe koji tjedan da se oteklina smiri.

Kada se vratite vježbanju provjerite u kojoj ste formi čučnjem uza zid. Stanite uz zid, stopalima u širini kukova da vam prsti dodiruju zid. I onda čučnite. Ako vam koljena dotaknu zid, pokušajte nanovo, kukove držite malo otraga, a potkoljenice vertikalno. Učinite to na ispravan način i biti ćete nagrađeni tišinom.

KOMENTARI:
Loading...