Ne budite smiješni. Na brak vas nitko ne tjera, to je vaša osobna odluka, na koju može utjecati okolina ako to dopustite. Ovaj put ne govorimo o ugovorenim brakovima ili tinejdžerskim prisilnim brakovima, već o odluci dvoje zrelih, odraslih ljudi da svoj odnos okrune papirom. Točnije, zakonom i vjerom (po izboru).

Mnogi vjeruju da brak nije nužno potreban, a veliki je broj onih koji ne mogu zamisliti bliskost bez braka. Ljudi, važni su ljubav i poštovanje, to niti jedan papir ne može nadomjestiti, ali tko voli – nek izvoli.

Zašto bi brak trebalo gledati kao poslovni ugovor? Evo nekoliko razloga.

Brak je odnos dvoje ljudi

Kao i u poslu, postoje strane koje snose svoje terete. Brak je često vrlo skup i pun problema, kao i posao, ako se uzme u obzir: obitelj, karijera, djeca, budući ciljevi, novac… popis je jako dug.

Svi želimo živjeti sretno do kraja života, ali realnost je ipak malo drugačija. U svakodnevnim problemima možemo shvatiti da ipak ne dijelimo ista stajališta, ciljeve i načine djelovanja. Nitko nije savršen, ali moramo unaprijed znati što zaista želimo i što nam je najvažnije.

Staviti sve karte na stol

Jasna i sažeta komunikacija je važan faktor u svakom poslovnom posu, ali i u vezi i braku. Treba jasno dati do znanja kakve su želje i očekivanja, sve stranke trebaju biti konkretne i jasne.

Budite brutalno iskreni; znate što želite i kako to ostvariti. Ako je sve na otvorenom, ima manje mjesta za grešku u komunikaciji.

Pregovaranje

Kad su obje strane svjesne onoga što drugi žele, tada je vrijeme za razmišljanje o tome što se nudi za vas, a ako to odgovara svim stranama, stvar je riješena.

Kod pregovaranja, ako su sve strane spremne na to, vaganje je jako važno, a kad na ‘vazi’ svi imaju jednako koliko žele, neće biti mjesta za krivo sporazumijevanje.

Potpisivanje ugovora

Trenutak kada su svi uvjeti dogovoreni, svi problemi riješeni i svi su kompromisi postignuti.

KOMENTARI:
Loading...