Omiljeno žuto voće idealno je za najzdraviji početak dana, a aromu koju pokloni kolaču želimo zadržati cijele godine, a ne samo u sezoni.

Ako imate domaće neprskane limune, prava je šteta ne sačuvati koricu. Osim što daju savršenu citrusnu aromu svakom desertu, nedavna istraživanja otkrivaju brojne zdravstvene koristi korice agruma.

Bez obzira na to kako gulili koricu, skinite samo tanki žuti sloj, a bijeli dio ostavite jer ima gorak okus koji želite izbjeći. Odaberite alat po želji, klasičnu ribež ili veći nož za guljenje, ovisno o željama i potrebama.

Limoncini

Naši prijedlozi:

• Naribajte koricu i zamrznite u posudama za led. Operite, naribajte, posušite i zamrznite. Koristite zaleđene kad poželite.

• Naribajte koricu i čuvajte u staklenkama sa šećerom. Gore navedeni postupak ponovite, pospite kristal-šećerom i stavite u hladnjak ili zamrzivač. Možete dodati i limunovog soka da pojačate aromu.

• Domaći limoncini. Napravite svoje ušećerene i aromatizirane kore limuna. Za početak, narežite koru na dugačke trakice željene debljine (ne deblje od 5 mm). Kako biste umanjili gorčinu, trakice stavite u hladnu vodu, pustite da provrije i kuhajte oko pet minuta. Postupak ponovite još dva puta, svaku put u novoj hladnoj vodi. Korice ocijedite i ohladite. U novoj posudi pomiješajte vodu, šećer (otprilike 500 g šećera na 500 g trakica kore) i vaniliju, te kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi i ne dobijete sirup. Dodajte trakice limuna tako da su najvećim dijelom prekrivene sirupom, smanjite vatru i pustite da se lagano kuha pola sata.

Bitno je ne ostaviti ih predugo na vatri jer će inače biti pretvrdi. Ostavite koru u sirupu da se ohladi i zatim ih izvadite, ocijedite i posložite na masni papir za pečenje, svaku trakicu posebno. Pustite ih preko noći da se lagano prosuše, a sutradan ih obilno pospite šećerom i ostavite još malo da se suše. Limoncine možete čuvati u staklenkama ili kutijama obloženim pergament-papirom, a osim što im možete same grickati, odlično pristaju u biskvite i čokoladne slastice.

Osvježite prostor

Sličnu poslasticu moguće je dobiti i od kore narandže i grejpa. Ukoliko niste raspoloženi za pravljenje limoncina, koru ipak možete iskoristiti u korisnu svrhu umjesto da je bacite.

Ona, naime, sadrži sastojak limonene koji odbija insekte. Stoga stavite koru limuna na mjesta gdje se skupljaju mušice i riješite problem nepoželjnih gostiju. Ili je jednostavno stavite na radijatore ili peći dok traje sezona grijanja kako biste osvježili prostor.

KOMENTARI:
Loading...