Glečer Siachen, jedan od razloga sukoba Indije i Pakistana, smatra se najvišim ratište, na svijetu, a opasan je vrhovima višim i od 8.000 metara nadmorske visine. Njegove ljepote, ali i uslove života zabilježila je i ekipa Anadolu Agency (AA).

Područje, na tromeđi Pakistana, Kine i Indije, u potpunosti je okovano ledom i snijegom. Glečer je duži od 70 kilometara, zbog čega se Siachen smatra trećim najvećim glečerom svijeta, a područje se naziva i ”Trećim polom“.

Pored glečera Siachen, na tom području se nalazi i glečer Baltoro od 62 kilometra. Ovaj glečer opasan je sa sedam od 25 najviših vrhova svijeta, zbog čega privlači brojne avanturiste i planinare.

Obzirom da su glečeri nastavak spornog teritorija Kashmira, Indija i Pakistan polažu određena prava.

Kontrola nad glečerima, u skladu s dogovorom iz 1949. kada je uspostavljena Linija kontrole u Kashmiru, nailazi na drugačiju interpretaciju zbog navoda “od Linije kontrole prema sjeveru”.

Indija tvrdi da linija treba ići prema sjeveru duž planina Saltoro, tako da glečer Siachen bude u njenim granicama. Pakistan smatra kako se treba pružati Prolazom Karakorum, tako da glečer bude na pakistanskoj teritoriji.

Zbog toga su zemlje 1984. odlučile poslati vojnike u područja na kojima nije bilo vojske.

Indijska vojska je pokrenula prvu operaciju nakon saznanja da je Pakistan naručio vojnu opremu koja se koristi u ekstremno hladnim uslovima, a Pakistan je odgovorio.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...