Odmaralište San Alfonso del Mar u čileanskom gradu Algarobo odavno je poznato po prekrasnoj plaži, ali posljednjih godina još više po najvećem i najdubljem bazenu na svijetu. Njegove dimenzije najbolje ilustruje podatak da je dugačak kao 20 olimpijskih bazena i dvostruko veći od drugog bazena na listi Ginisove knjige rekorda koji se nalazi u Maroku.

Džinovski bazen je dugačak čak 1.013 metra, zauzima površinu od osam hektara i ima kapacitet od 250.000 kubnih metara vode, što znači da u njemu mogu da plove i manje barke. Najveća dubina iznosi čak 35 metara, pa ne čudi što procijenjena vrednost izgradnje jednog ovakvog bazena iznosi milijardu britanskih funti, uz dodatna dva miliona za godišnje održavanje.

Bazen je otvoren u decembru 2006. godine, nepunih 5 godina od početka građevinskih radova, a zbog svojih megalomanskih dimenzija i zvanično je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći bazen na planeti. Ipak, ovaj bazen uprkos svojim fascinantnim dimenzijama nije dospio na listu 15 najspektakularnijih bazena na svetu.

Za bazen se koristi kompjuterski kontrolisan sistem za usisavanje vode iz okeana i filtriranje sa jedne i pumpa sa druge strane, a voda uglavnom dostiže temperaturu do 26 stepeni što je 9 stepeni više nego u moru.

Kristalna laguna, kako zovu ovaj bazen, nalazi se na oko 100 metara od hladne I uzburkane vode Pacifika, od kojeg ga deli prelijepa peščana plaža. Odmaralište se nalazi na 95 kilometara od prijestolnice Santjaga, sastoji se od ukupno 10 građevina okruženih zelenim palmama.

Odmaralište San Alfonso del Mar definitivno je savršeno mesto za odmor, ali jahta u obliku egzotičnog ostrva i čudesan apartman pod vodom ipak su nenadmašni letnji raj.

KOMENTARI:
Loading...