Za razliku od mnogih društava širom svijeta u kojima muškarci imaju glavnu riječ, u plemenu Mosuo, koje živi u podnožju Himalaja, žene su glava porodice. Ovo matrijarhalno društvo jedno je od rijetkih takve vrste u svijetu, a njegovi pripadnici žive većinom u blizini jezera Lugu.

Članovi plemena žive u prostranim kućama sa svim članovima porodice. Glava kuće je najstarija žena, a djeca nose majčino prezime, dok muškarci imaju značajno manju ulogu.

Članovi prakticiraju jednu vrstu otvorenog, liberalnog braka, u kojem muškarac samo prespava u kući žene, a napušta je prije zore.

Muškarci nemaju odgovornosti za izdržavanje porodice niti brige o djeci. Štaviše, majčin brat je muški uzor djeci.

U ovom plemenu, žene vode glavnu riječ oko izdržavanja porodice i poslova u kući, ali muškarci koji imaju posao, zarađeni novac predaju glavi porodice.

Koliko god žene u plemenu imale kontrolu nad mnogim stvarima, to ne znači da vode lagodan i bezbrižan život.

Naime, obavljanje poslova poput kuhanja, čišćenja, obrađivanja zemlje i tome slično, može biti izrazito naporno za žene. S druge strane, s muškarcima se savjetuju oko pitanja iz politike, a uzgojem životinja i ribolovstvom bave se muškarci.

Čak je i njihov jezik zanimljiv za istraživače. U jeziku kojim govore članovi plemena ne postoje riječi za oca, strica (amidžu, očevog brata), zeta, snahu, svekrvu i tome slično.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...