Kad popijete vodu iz plastične boce, ponovo u nju uspete vodu? Ne biste trebali, jer je većina kupovnih plastičnih boca namijenjena za jednokratnu upotrebu.

Ako namjeravate nositi bočicu vode sa sobom, neka bude staklena.

Većina plastičnih boca ima oznaku PET i broj 1, a voda je u njima kod naknadnog punjenja podložna štetnim hemikalijama pod djelovanjem temperature, kiseonika i bakterija. Zato nije loše na dnu svake ambalaže potražiti trokut s brojem u sredini koji govori koliko je ambalaža štetna.

Brojne primjese

Ambalaža od polimera važan je materijal budućnosti, slažu se stručnjaci, a ono što može biti sporno za zdravlje su različiti dodaci, hemijski derivati – stabilizatori (koji osiguravaju izdržljivost), omekšivači (osiguravaju savitljivost), boje, antistatici i drugi dodaci koji štite polimere od uticaja toplote, apsorbuju UV zračenje, imaju antimikrobnu i antistatičku funkciju, a mogu sadržavati određene teške metale koji mogu predstavljati prijetnju za zdravlje ako migriraju iz sistema jer su većina otrovi, prenose NN.

Problematična grupa su i ostaci procesa polimerizacije – monomeri i oligomeri koji mogu biti otrovni, a može doći do njihove interakcije i stvaranja novih nepoznatih hemijskih spojeva koji mogu štetiti zdravlju. Ali većina je ipak pod kontrolom nadležnih institucija i ne prelazi granicu koja bi bila opasna za zdravlje.

KOMENTARI:
Loading...