Zamislite da nosite “eko” gaćice, neprestano sedmicama bez pranja. Zapravo, ne morate zamišljati, jer takvo donje rublje već postoji i postoji mogućnost da postane hit u svijetu, piše Geek.hr.

– Klasičan način kupovine, nošenja te pranja i bacanja iznošenog rublja je gubitak resursa, a pridonosi i zagađenju okoliša. Naše rublje možete nositi sedmicama, tako štedite i novac i vrijeme, pojašnjava cijelu ideju 27-godišnji Mads Fibiger, suosnivač start-upa Organic Basics.

Navedena danska start-up kompanija patentirala je tako sasvim novu generaciju donjeg rublja.

U čemu je, uopće, tajna rublja koje bi moglo napuniti ladice naših ormara u bliskoj budućnosti? Kako su postigli takvu tekstilnu formulu?

Tvorci su otkrili medijima da je tajna svega u, dakako, materijalima. Tačnije, u pitanju je poliamidno vlakno koje je presvučeno srebrom i organskim pamukom. Naime, spajanjem srebra i organskog pamuka dobija se ubojita kombinacija za bakterije i to čak 99% na štetu bakterija.

U javnosti su mišljenja oko ovog neobičnog izuma podijeljena. Dok jedni cijelu priču vide kao primjer jedne sjajne ekološke ideje, drugi se uglavnom zgražaju. I to nad činjenicom da se sedmicama nosi isto donje rublje te se pitaju (zanemarujući utrošak vode i energije) zašto tako nešto uopće treba postojati.

Iz kompanije poručuju kako su već prodali više od 200.000 komada rublja i da je jedina zemlja u koju ne izvoze Rusija.

KOMENTARI:
Loading...