Palačinke su dobar izbor u svako doba dana ili večeri. Vjerovatno ne poznajete nikoga ko ne voli palačinke, ali poznajete dosta onih kojima ne ide od ruke da ih pripreme na pravi način. Evo savjeta da tako ne bude.

 Sastojci za palačinke:

– 3 jaja – 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
– 350 ml mlijeka
– 1 dcl mineralne vode
– malo soli
– 2 kašičice ulja
– pola kašičice ruma

Priprema palačinki:

1. Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.

2. Potom uz neprestano miješanje sipajte brašno dok ne potrošite mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja.

3. Ukoliko vam se smjesa čini gusta razrijedite je mineralnom vodom.

Palačinke premažite po želji i ukrasite voćem i šećerom u prahu.

Dobro je znati:

Smjesu nije dobro pripremati mnogo ranije. Ostavite li smjesu da stoji, brašno će upiti previše tekućine i palačinke će biti deblje nego što bi trebale. Također, vrlo je važno da smjesu ne mutite predugo.

Naučeni smo ulje stavljati direktno na tavu, ali stručnjaci kažu da to nije pametan potez. Razlog tome je što su ponekad tave za palačinke neravne pa će se ulje sakupiti u udubinama, na drugim će dijelovima ostati suho. Tada imate veće šanse da se palačinka prilijepi. Umjesto toga radije namažite cijelu površinu papirnatim ubrusom.

Tava treba biti zagrijana, ali ako pretjerate palačinka će se zapeći i neće rasti. Najbolje je da odaberete srednje jaku.

KOMENTARI:
Loading...