Turistička sezona je u toku, mnogi će tek krenuti na godišnji i pakovati se za odmor. Kako biste bili spremni za sve situacije i sigurni na putu do odredišta donosimo vam popis stvari koje koje “čuvaju glavu” i koje obavezno morate spakovati.

1. Jastuk za vrat 

Bez obzira na to putujete li automobilom, autobusom, vozom ili avionom, obavezno ponesite jastuk za vrat. To se pogotovo odnosi na duge vožnje tokom kojih ćete spavati, ali i tokom kratkih će vam dobro doći kako bi vam putovanje bilo što ugodnije.

2. Pribor za prvu pomoć 

U prtljazi uvijek obavezno nađite mjesta za sve što vam je potrebno kako biste sanirali male povrede koje se često dogode na odmoru. Kutija flastera, malo vate, gaze i flašica alkohola pobrinut će se za eventualne posjekotine i ubode insekata.

3. Tablete protiv mučnine 

Ako patite od bolesti putovanja (kod nas u žargonu poznatije kao morska bolest), tokom vožnje osjećate mučninu i vrtoglavicu, ponesite tablete protiv mučnine kako biste spriječili povraćanje.

4. Torbica ili vrećica za kablove 

Punjače za mobitel, fotoaparat, mp3 player laptop ili bilo koju drugu tehnologiju koju namjeravate nositi obavezno spakirajte na isto mjesto jer se kablovi najlakše gube na putovanjima.

5. Kišobran 

Ne vjerujte potpuno vremenskoj prognozi i spakujte mali kišobran. Naravno da kišobran uvijek možete kupiti i na odredištu, ali sigurnije ga je odmah imati uz sebe, a novac koji bi potrošili na njega iskoristiti za nešto drugo.

6. Lični dokumenti 

Često se dogodi da ih zaboravimo i već krenemo na put pa se u zadnji tren vraćamo po njih. Lična karta (i pasoš u slučaju da putujete u inostranstvo) uvijek treba biti uz vas. Nemojte zaboraviti na zdravstvenu knjižicu, pogotovo ako pijete neke lijekove.

Ako ih izgubite ili potrošite, bez knjižice nećete moći podići novu dozu u apoteci. Sve dokumente koje ćete nositi sa sobom skenirajte i pošaljite na svoju mail adresu kako biste imali dokaz o svom identitetu u slučaju da vam netko ukrade dokumente ili ih izgubite.

7. Hrana i voda

Kada putujete automobilom ili autobusom, uvijek sa sobom ponesite neko osvježenje za put do odredišta. Sendvič, malo voća, zdrave grickalice i voda bit će vam vjerni suputnici koji vam itekako mogu pomoći ako naletite na neočekivani zastoj na cesti.

KOMENTARI:
Loading...