Trudnoća je razdoblje u kojem žene doživljavaju mnoge promjene. Tijelo se mijenja, a u vama raste novi život. Sve je to lijepo i čudesno, ali osim pozitivnih stvari tu su i oni negativni trudnički simptomi o kojima se manje priča.

Povraćanje

Jedan od najpoznatijih i nimalo ugodnih simptoma od kojeg žene često pate u ranom stadiju trudnoće je povraćanje. Osobito je poznata tzv. jutarnja mučnina koja, nažalost, ne bira ni mjesto ni vrijeme pa mnoge trudnice imaju problema kad se nalaza na javnim mjestima.

Pozdravite se sa stopalima

Kako vaš trbuh raste, vaša se savitljivost smanjuje više ne možete dotaknuti ni koljena a kamoli stopala. Pedikura, lakiranje noktiju na stopalima i brijanje bikini zone pretvaraju se u izuzetno teške i naporne aktivnosti.

Slinjenje

Stalno pljuvanje i slinjenje poput deve totalno je odvratno, ali to je nažalost još jedan od čestih neugodnih simptoma u trudnoći.

Nekontrolisano mokrenje

Malo smijanja i vaš bi mjehur već mogao popustiti. Kašalj, kihanje i slični podražaji također bi mogli potaknuti nekontrolisano mokrenje a jedino je rješenje često pražnjenje mjehura i nošenje rezervnog para donjeg rublja sa sobom kamo god pošli. Osim toga, zbog dobivanja na težini i brzog  umaranja velik se broj trudnica susreće i s pojačanim znojenjem prepona, što je još jedan od razloga za rezervni par gaća koje ćete nositi sa sobom u torbi.

Goleme grudi

Na početku rast grudi može se činiti kao pozitivan simptom, osobito ako ste oduvijek željeli imati veće. No kako trudnoća napreduje, vaše grudi postaju sve veće i veće, bradavice postaje sve veće i tamnije, a vi ste u bolovima. Niste se ni snašli i već se nalazite u trgovini donjeg rublja u potrazi za novim i većim grudnjacima.

Problemi s kožom

Možda ćete se zapitati gdje je taj trudnički sjaj o kojem svi govore. Prištići, smeđe mrlje, svrbež kože… samo su neki od učestalih kožnih problema koji muče mnoge trudnice. Jednog ćete se dana probuditi, pogledati u ogledalo svoje naduto tijelo i pomisliti ‘ko je ta osoba’?

Zatvor

Bez obzira na to koliko pažnje posvećivali prehrani, ponekad u trudnoći ništa ne pomaže protiv zatvora. Taj problem može biti vrlo neugodan, osobito ako je popraćen i hemoroidima, koji su također vrlo učestala pojava kod trudnoće.

Emocionalna preosjetljivost

Na svaku riječ vašeg muža vi reagirate vrlo temperamentno, što i nije čudo s obzirom na to da vam hormoni u trudnoći doslovno luduju. Kao da ste neprestano u PMS-u, a to nije nimalo ugodno ni vama ni ljudima oko vas.

Stomatološki problemi

Trudnoća može izazvati i niz problema sa zubima. Trudnički gingivitis i razne bolesti desni su uobičajene nuspojave tijekom tog razdoblja.

Noćno znojenje

Znojenje noću kod trudnica može biti toliko snažno da ćete se osjećati kao da vas je netko zalijao kantom vode.

Pojačana dlakavost

Zbog ludovanja hormona, kod nekih se žena u trudnoći pojavi i pojačana dlakavost na raznim mjestima, a osim na vaginalnom području, dlake bi se mogle pojaviti i na guzici, ramenima leđima…Osobito je problem to što zbog rasta trbuha depilacija u trudnoći postaje prava avantura.

Podrigivanje

Podrigivanje u trudnoći češće je nego inače, a mogu ga izazvati sve vrste hrane i pića.

Krvarenje iz nosa

Naša su tijela uistinu čudesan mehanizam i različito reagiraju na određena stanja. Mnoge trudnice imaju često krvarenje iz nosa, čak i ako nisu imale takve probleme u djetinjstvu.

Vjetrovi

Ispuštanje vjetrova svakako je jedan od najneugodnijih simptoma, a kod trudnica je vrlo često i osobito neugodno jer ih ne mogu kontrolirati. Kako beba raste, položaj crijeva se mijenja pa to može izazvati vjetrove.

KOMENTARI:
Loading...