Postoji narodno vjerovanje da neke biljke donose sreću, pa mnogi za praznike, rođendane ili neke druge bitne datume daruju drugima srećni bambus, kućnu sreću, orhideju, pahiru, limun i drugo “talično” bilje.

Bambus

Srećni bambus pozitivno utiče na emocije ukućana, jer donosi blagostanje u vaš dom, uspjeh u poslu, daje energiju ljubavnom životu… Najčešće se poklanja za novogodišnje praznike ili pri useljenju u novi dom. Možete ga gajiti u dnevnoj ili radnoj sobi, u kancelariji ili kupatilu. Ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu, nije mu potrebno mnogo svjetla i vrlo lako se prilagođava novoj sredini. Dobro uspijeva na svijetlom mjestu, zaštićenom od direktnog sunca i u polusjenci. Na Dalekom istoku običaj je da se za sreću poklanjaju tri struka srećnog bambusa, za zdravlje pet, za blagostanje sedam, a za prosperitet osam.

Kućna sreća 

Kućna sreća je jedna od omiljenih sobnih biljaka zbog “tepih izgleda” gusto zbijenih zelenih listića. Pod kućnom srećom zapravo se podrazumijevaju dvije biljke, Soleirolia soleirolii i Nertera granadensis. Soleirolii odgovaraju sunčana mjesta zaštićena od direktnih sunčevih zraka ili polusjenki. Njene sitne stabljike obrasle majušnim srcolikim listovima brzo se šire i ispunjavaju cijelu saksiju. Biljka ne voli preveliku toplotu, niti suv vazduh. Zemlja u saksiji treba da bude uvijek vlažna, ali ne pretjerujte sa zalivanjem jer će da istruli. Nertera je poznata kao koralna mahovina, jer njen gusti tepih od zelenih listića ukrašava mnoštvo narandžastih koralnocrvenih ili kremkastih bobica veličine graška, koje ostaju tokom cijele zime.

Pahira 

Pahira donosi zdravlje, sreću, napredak i novac u vaš dom zbog karakteristika pet velikih listova koji simbolizuju pet feng šui elemenata: metal, drvo, vodu, vatru i zemlju. Odgovara joj polusjenovito ili sjenovito mjesto. Zaliva se tako da se zemlja između dva zalivanja dobro prosuši.

Orhideje 

Orhideje su drevni simbol ljubavi. To se odnosi i na privlačenje ljubavi u našim životima, produbljivanje prijateljstva i smirivanje duše. Drevni Grci su orhideje povezivali sa plodnošću, tako da su odličan poklon budućim roditeljima.

Filodendron 

Filodendron uspijeva i na vještačkom i prirodnom svjetlu. Njegovi listovi u obliku srca predstavljaju pozitivne emocije i ovu biljku možete staviti u tamne i hladne oblasti vašeg doma.

KOMENTARI:
Loading...