Iz dana u dan kardiolozi svjedoče učincima koje loša prehrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata. I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu – čaša crnog vina petkom, desert nakon nedjeljnog ručka – postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku.

1. Mesne prerađevine

Slanina, šunka, hrenovke i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.

“Ovi su proizvodi riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani uz bolesti poput zastoja srca i karcinoma”, podsjeća dr. Jennifer Haythe, kardiolog i profesor na sveučilištu Columbia Presbyterian u New Yorku.

Šta su zapravo mesne prerađevine?

Radi se o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentirano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrij koji se koriste u mesnim prerađevinama štetni su za srce, posebno ako se konzumiraju u većim količinama.

2. Crveno meso

Izdašan i sočan odrezak nadjeven gljivama i sotiran na maslacu obrok je u kojem ćete uživati u posebnim prigodama. „Taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli“, kaže dr. Haythe.

Jedite crveno meso jednom mjesečno, a kada ga jedete uvijek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za okus, a izbjegavajte maslac, umake na bazi vrhnja i druge teške dodatke.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...