Magazin

Ovako je izgledao dom bogate porodice u bivšoj Jugoslaviji

Zagreb je dobio muzej koji za cilj ima predstaviti život “obične” obitelji 80-ih godina prošlog stoljeća.

Vremeplov je ovo za većinu porodica u bivšoj Jugoslaviji. No, za neke i nije jer mnogi još posjeduju neke kuhinjske elemente ili predmete koji se nalaze u muzeju kao dio svakodnevice.

– U našem prostoru nema muzejskog vodiča, nema konopaca, svilenih traka niti zaštitnog stakla – poruka je na naslovnici službene internetske stranice ovog muzeja.

U muzeju se može slobodno koristiti nekim eksponatima, igrati igrice na starim kompjuterima, koristiti perike, listati kuharice, isprobati fen za kosu…

Suvlasnica muzeja “Zagreb 80-ih” Anastasia Knežević u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekla je kako je na ideju muzeja, koji predstavlja Zagreb iz vremena Jugoslavije, zajedno sa kolegicom došla nakon putovanja na kojima su vidjele da je u bivšem DDR-u i u Sovjetskom Savezu stvoren savremeni odnos prema komunističkoj prošlosti.

S obzirom na to da je Zagreb turistički u zimskom dijelu godine zanimljiviji od jadranske obale i da ga dnevno posjeti velik broj turista iz cijeloga svijeta, vlasnice muzeja uočile su kako bi pojam “Golden 80-ies“ bilo dobro primijeniti na Zagreb, posebno zbog specifičnosti tadašnjeg jugoslavenskog režima.

Postava za muzej prikupljana je godinu dana od različitih kolekcionara i od prijatelja, a muzej ostaje otvoren za dopunjavanje sitnim predmetima.

Tematski, muzej prikazuje način života dobrostojeće porodice u Jugoslaviji u kojoj je oboje supružnika zaposleno, pa su izloženi dnevni boravak, kuhinja i spavaća soba, radna soba i igraonica sa starim kompjuterima Commodore 64 i Atari.

Uz to, izložen je klasični vozni park iz tog vremena, fićo i tomos automatic, kao i odijelo protiv radijacije koje aludira na stalnu hladnoratovsku prijetnju nuklearnim ratom kojoj su bili izloženi tadašnji Zagrepčani.

Devizna knjižica, crveni pasoš, vozačka dozvola, pisaća mašina Olympia, album sa značkama, štedna kasica sa likom Zagija neki su od eksponata koji nekoga vraćaju u djetinjstvo ili mladost, a mlađima su izlet u vrijeme kada su njihovi roditelji bili mladi.

KOMENTARI:
Loading...