13.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 26 Septembra, 2020

Ovako ćete prepoznati kvalitetnu čokoladu

- Oglas-

Stručnjaci su pronašli nekoliko savjeta koji će pomoći u razlikovanju kvalitetne od nekvalitetne čokolade.

Profesorica sa Odsjeka za tehnologiju namirnica na turskom Univerzitetu Celal Bayar uOzlem Tokusoglu kazala je kako će se kvalitetna čokolada početi topiti ako je nekoliko sekundi držimo u ruci, a razlog tome je činjenica da se kakao maslac topi na 34 stepena Celzijusa.

“Kvalitetna čokolada će se početi topiti veoma brzo. To pokazuje da je korištena velika količina kakao maslaca. Ovaj maslac je jedina vrsta masti koja se topi ukoliko dođe u kontakt s tijelom. Čak i zvuk koji se čuje kada se čokolada lomi pokazuje njen kvalitet. Naime, kvalitetna čokolada ima jak zvuk. To je sve zbog kristala koji se nalaze u kakao maslacu. Bitter čokolade proizvode jak zvuk kada se lome, dok to nije slučaj sa mliječnim i bijelim čokoladama”, upozorila je Tokusoglu.

Čokolada je uvijek bila namirnica rado viđena na različitim proslavama, ali mnogima nije potreban poseban razlog da bi uživali u ovoj slasnoj namirnici. Međutim, veoma je teško razlikovati kvalitetnu od nekvalitetne čokolade. Zbog toga je uvijek potrebno pročitati deklaraciju koja je napisana na samom pakovanju.

“Mnoge čokolade sadrže štetne sastojke poput trans masti, kukuruznog sirupa, vještačkih sladila, mononatrijum glutaminata (MSG) kao i različitih stabilizatora” smatra Tokusoglu.

“Kako su istraživanja pokazala, čokolade koje su prošle sve procese kontrole mogu se skladištiti na sobnoj temperaturi, 18 do 22 stepeni Celzijusa, u frižideru na oko četiri stepena Celzijusa bez da ‘pobijeli’. Rok trajanja jedne industrijski proizvedene čokolade obično varira između devet i 12 mjeseci. Ovaj rok se mijenja zavisno od količine aditiva dodanih u nju kao i količine glukoze i kukuruznog sirupa. U domaćim i gurmanskim čokoladama udjel šećera je veoma mali. Zbog toga najkvalitetnije čokolade ne mogu trajati više od nekoliko sedmica”, rekla je Tokusoglu.

Kvalitetna čokolada ima ujednačen miris dodataka kao što su voće, karamela i drugi i ne ostavlja okus masti u ustima i ne lijepi se. Ukoliko čokolada u ustima ostavlja trag masti, to znači da je u nju dodano biljno ulje.

Udio kakao maslaca u kvalitetnim čokoladama je između 50 i 70 posto, a količina šećera ne prelazi 30 posto.

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

FUDBALSKI GENIJ JE NAPROSTO POLUDIO ZA NJOM: Upoznajte zanosnu manekenku s hrvatskim prezimenom zbog koje su se posvađali Neymar i Maluma (FOTO)

Najnovijom fotografijom na Instagramu, američka manekenka hrvatskih korijena, 28-godišnja Natalia Barulich dodatno je potvrdila da je u vezi s jednim od najboljih nogometaša svijeta, njezinim...

FUDBALSKI GENIJE JE NAPROSTO POLUDIO ZA NJOM: Upoznajte zanosnu manekenku s hrvatskim prezimenom oko koje su se posvađali Neymar i Maluma (FOTO)

Najnovijom fotografijom na Instagramu, američka manekenka hrvatskih korijena 28-godišnja Natalia Barulich dodatno je potvrdila da je u vezi s jednim od najboljih nogometaša svijeta, njezinim vršnjakom Neymarom. Pozirajući...

VAŽNIJE OD KILOGRAMA: Četiri brojke koje otkrivaju trebate li smršaviti

Iduće četiri brojke otkrit će vam jeste li u formi, trebate li smršaviti, a mogu vam i pomoći kod mršavljenja. Zato prestanite stalno provjeravati...

ČUVA SRCE, ČISTI KRV, POMAŽE KOD ASTME I KAŠLJA: Otkrijte sve dobrobiti čudotvornog jesenjeg ploda u koji se ljudi zaklinju od davnina…

Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, je jedna od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno i kvalitetno te...

Povezani članci

FUDBALSKI GENIJ JE NAPROSTO POLUDIO ZA NJOM: Upoznajte zanosnu manekenku s hrvatskim prezimenom zbog koje su se posvađali Neymar i Maluma (FOTO)

Najnovijom fotografijom na Instagramu, američka manekenka hrvatskih korijena, 28-godišnja Natalia Barulich dodatno je potvrdila da je u vezi s jednim od najboljih nogometaša svijeta, njezinim...

FUDBALSKI GENIJE JE NAPROSTO POLUDIO ZA NJOM: Upoznajte zanosnu manekenku s hrvatskim prezimenom oko koje su se posvađali Neymar i Maluma (FOTO)

Najnovijom fotografijom na Instagramu, američka manekenka hrvatskih korijena 28-godišnja Natalia Barulich dodatno je potvrdila da je u vezi s jednim od najboljih nogometaša svijeta, njezinim vršnjakom Neymarom. Pozirajući...

VAŽNIJE OD KILOGRAMA: Četiri brojke koje otkrivaju trebate li smršaviti

Iduće četiri brojke otkrit će vam jeste li u formi, trebate li smršaviti, a mogu vam i pomoći kod mršavljenja. Zato prestanite stalno provjeravati...

ČUVA SRCE, ČISTI KRV, POMAŽE KOD ASTME I KAŠLJA: Otkrijte sve dobrobiti čudotvornog jesenjeg ploda u koji se ljudi zaklinju od davnina…

Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, je jedna od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno i kvalitetno te...