Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman u medije je u proteklih osam mjeseci dolazio uglavnom u kontekstu ubistva tamošnjeg novinara Jamala Khashoggija, gotovo da se zaboravilo da je na unutrašnjem planu jedan od najvećih reformatora ove konzervativne države.

Mlađahni krunski princ otvorio je saudijsko društvo, pa je lani stigla ona “šokantna” vijest kako je saudijskim ženama dozvoljeno upravljati automobilom, a bile su tu i druge odluke koje su ga etiketirale kao liberala. Kad je riječ o ženskim pravima, isticao se i prestanak nekih zabrana, primjerice, Saudijke su dobile pravo da posjećuju sportske događaje, ali i mogućnost da se same bave sportskim aktivnostima.

Također, za vrijeme “MBS-a” drastično je obogaćen i kulturni život Arabije. Preklani je – nakon 25 godina čekanja – dozvoljen prvi muzički koncert na javnom prostoru. U aprilu prošle godine održana je i prva kino projekcija nakon 35 godina čekanja.

Nakon toga uslijedilo je “iznenađenje svih iznenađenja”, Arabija je legalizirala i prvi disko klub. Licencu je dobila franšiza “White”, poznata po luksuznim klubovima u Dubaiju i Beirutu, a ekskluzivni objekt smješten je u turističkom gradu Džedi, drugom najvećem u državi. Za otvorenje je najavljen koncert američkog muzičara Ne-yoa, za čiji je nastup trebalo izdvojiti između 70 i 220 eura.

Naravno, zabava u diskoteki je uređena prema tamošnjim običajima, pa je svijet obišla vijest o prvom “halal disku u svijetu”. “White” je obećao muziku po svačijem ukusu, a dozvolio je u ulaz i ženama. Predviđeni dress-code bio je opisan kao “smart casual”, s naglaskom da se nije trebalo držati strogih saudijskih pravila oko odijevanja.

Na društvenim mrežama već su krenule brojne šale, a i rasprave, kako će se to Saudijci zabavljati, a memeovi sa ženama odjevenim u burke postali su viralni. No, šale očito nisu sjele lokalnim vlastima, pa je brže-bolje povučena odluka o halal-disku.

Saudijske vlasti nadležne za zabavu poslale su priopćenje u kojem kažu da je pokrenuta istraga o događaju koji je ocijenjen kao “kršenje pravnog postupka” te da klub “nije bio licenciran”, kao što se tvrdilo. U priopćenju se naglasilo da je “izvorno izdana licenca za drugu vrstu događaja”, ali je “koncesionar iskoristio produženje te licence kako bi počinio te ozbiljne i neprihvatljive povrede”.

Iz “Whitea” su pojasnili kako su imali koncesiju za caffe, lounge-bar i mjesto za muzičke nastupe te da je sve bilo usklađeno, a smatraju da je glavni razlog za povlačenje odluke upravo priča o ‘halal-disku’ – kojeg kao takvog sami nisu prezentirali – što je pak izazvalo pritisak konzervativnih krugova.

Autor: 100posto.hr

قالب وردپرس

Komentari: