I dok muškarci i dalje “vode” kada su bračne prevare u pitanju, žene im se polako ali sigurno približavaju.

Jedno od najnovijih istraživanja pokazalo je da su žene u braku podjednako nevjerne kao muškarci. Šta je uzrok ovome?

I dok muškarci i dalje “vode” kada su bračne prevare u pitanju, žene im se polako ali sigurno približavaju.

Sudeći prema najnovijem istraživanju koje je sproveo Nacionalni centar za istraživanje mišljenja Univerziteta u Chicagu, od 1990. do 2010. godine procenat nevjernih supruga porastao je za čitavih 40 odsto!

Naime, oko 15 posto udatih žena priznalo je da je bilo nevjerno, dok je isto potvrdilo 21 posto muškaraca.

Ali, stručnjaci nisu iznenađeni. Oni su odavno uzeli u obzir ovih 6 glavnih “krivaca” za neprimjereno žensko ponašanje.

Finansijska nezavisnost

Ovo je razlog broj 1 – žene varaju svoje partnere jer danas imaju veću finansijsku nezavisnost. Veliki broj žena zna da neće snositi nikakve negativne posljedice ukoliko se desi da nevjerstvo dovede do razvoda.

Samo jedan klik je dovoljan

Razvoj tehnologije i urbana sredina učinili su da prevara postane lakše nego ikada. Kada je komunikacija u pitanju, ženama su na usluzi mobilni telefoni i društvene mreže, život u gradskoj sredini omogućava veću privatnost (male su šanse da će neko primjetiti gdje se kreću), a izbor slobodnih muškaraca na radnom mjestu predstavlja dodatno iskušenje.

Nevjerstvo se drugačije definiše

Razvoj tehnologije omogućio je da seksualna hemija i emocionalna intimnost koji se javljaju među preljubnicima prođu neopaženo jer nema fizičkog kontakta, što je jedna od glavnih odlika nevjerstva. Mnogi koji pribjegavaju ovakvom ponašanju to ne vide kao problem, međutim, jedno istraživanje pokazalo je da 85 posto žena i 74 posto muškaraca seksting (engl. “sexting”, kreiranje i slanje poruka i/ili fotografija sa eksplicitnim sadržajima seksualne prirode elektronskim putem) smatra nevjerstvom.

I dame vole i žele – seks

Vijekovima je u zapadnoj kulturi bilo zastupljeno mišljenje da je potreba za seksom kod muškaraca intenzivnija, i da je zbog toga ženama lakše da budu monogamne. Također, mit je da žene nisu u stanju da jasno razdvoje ljubav od seksa, i da im je seks potreban samo kada žele da da se povežu sa partnerom na emocionalnom nivou.

Prevara je danas kulturološki prihvatljivija

Prije sedamdesetih, bilo je široko zastupljeno mišljenje da seks za žene predstavlja bračnu dužnost. Popularna kultura, a naročito filmovi, njegovali su zabludu da žene koje pribjegavaju seksu van braka postaju lude i suicidne. Od 1970. do 2006. godine prosječan broj seksualnih partnera žena povećao se sa 1,8 na 3,3. Za muškarce, taj broj ostao je, otprilike, isti – sa 11,8 na 11,6. Faktori koji su tome doprinjeli su ekonomska nezavisnost, veća sloboda žene u društvu i oralna kontracepcija. Sa dolaskom hormonskih pilula šezdesetih godina, žene su postale mnogo manje zabrinute po pitanju neželjenog začeća – mogle su slobodnije da istraže svoju seksualnost, što je rezultovalo i većom stopom bračnog nevjerstva.

Djevojke, jednostavno, žele da se zabavljaju

Ni dame nisu imune na dosadu koja se u braku javlja usljed rutine, pogotovo ako fizička intimnost trpi zbog porodičnih i poslovnih obaveza. Afere su primamljive upravo zato što predstavljaju fantaziju, lišenu svih onih problema koje brak u realnom životu donosi sa sobom – niko nakon strastvene noći neće zamišljati kako njegov partner kupi prljave čarape s poda, ili obavlja neke druge “neugledne” bračne dužnosti, prenosi B92

KOMENTARI:
Loading...