Britanski naučnici povezali su nizak nivo vitamina D s povećanim rizikom od karcinoma bešike i svoja zapažanja, zasnovana na sistemskom proučavanju sedam ranijih studija, objavili na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u Brightonu.

Naučnici sa Univerzizeta u Warwicku zabilježili su povećani rizik od raka bešike kod ispitanika pet različitihh studija koji su imali nizak nivo vitamina D.

Prethodno istraživanje ukazalo je na važnost tog vitamina za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih problema, autoimunih bolesti i karcinoma.

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci, a stručnjaci procjenjuju da vrlo veliki broj ljudi ima manjak ovog vitamina a da to i ne zna.

Vitamin D nastaje prilikom izlaganja sunčevim zracima i pomaže u kontroli nivoa kalcijuma i fosfata u organizmu.

Sadrže ga namirnice kao što su masna riba (losos, tunjevina, sardine i skuša) i žumance. Takođe ga ima u siru, goveđoj jetri i gljivama.

Naučnici su nakon detaljne analize studija istraživali ćelije bešike i utvrdili da mogu da se aktiviraju i odgovore na vitamin D i tako stimulišu imunološki odgovor.

Prema navodima autorice studije Rosemary Bland, ovo otkriće je važno zbog toga što bi imunološki sistem mogao da ima ulogu u sprečavanju raka identifikovanjem abnormalnih ćelija prije nego što postanu kancerogene, prenosi B92.

Ako dalja klinička istraživanja budu potvrdila te rezultate, vitamin D bi mogao da postane siguran i jeftin dodatak u liječenju karcinoma.

KOMENTARI:
Loading...