Svježe pripremljeni obroci u današnjem brzom načinu života postaju sve veći luksuz, a podgrijana hrana kojoj pribjegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.

Pečeno crveno meso

Pečenu teletinu, janjetinu ili svinjetinu mnogi vole jesti friško pečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i ostati. Naime, pečeno crveno meso nikako ne bi smjeli ponovno peči ni kuhati, jer tokom termičke obrade ono mijenja strukturu koja nikako ne paše našem tijelu.

Tokom dvostruke pripreme mesa mijenja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja te zbog toga može postati toksično i izazvati probavne tegobe.

Perad

Pileće ili pureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečene ili kuhane peradi od ručka, ovakvo meso trebali bi jesti isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi li u sendviču.

Riječ je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu peradi ako se ono priprema dva puta. ‘Reciklirani’ ručak tako može izazvati brojne želučane i crijevne tegobe.

Juha

Juha je mnogima prava okrijepa i nezaobilazni dio porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tekućinu naše tijelo obožava, dobro pazite ako je planirate spremiti za kasnije i poslužiti drugi ili treći dan jer ona može izazvati brojne zdravstvene tegobe.

Naime, već spomenuto meso iz juhe ne smijete podgrijavati zajedno s juhom, a to vrijedi i za povrće iz juhe, posebno celer. Dakle, planirate li juhu jesti i idući dan, procijedite je da ostane bistra te spremite u hladnjak, a ako je želite poslužiti neki drugi dan, spremite je u plastičnu posudu i pohranite u zamrzivač.

KOMENTARI:
Loading...