SASTOJCI: 

Tijesto

800 gr brašna 

2 žličice soli

1 žličica šećera 

1/2 vrećice suhog kvasca 

150 ml mlake vode 

500 ml mlakog jogurta 

150 ml ulja 

2 bjelanjka 

Premaz

2 žumanjca 

malo sezama, ćurokota ili kima 

malo putera 

PRIPREMA: 

1. U mlaku vodu staviti žličicu šećera, a zatim dodati kvasac i ostaviti da se digne. 

2. Brašno pomiješati sa solju, napraviti udubljenje u sredini i dodati bjelanjak, ulje, dignuti kvasac i na kraju jogurt (mlaki). 

3. Zamijesiti tijesto, po potrebi dodati brašno, ali da tijesto ostane mekše zamiješeno (malo lepljivo). Ostaviti tijesto da se diže 20-25 minuta. 

4. Dignuto tijesto razvući na 1 cm debljine i vaditi čašom krugove (kao za krafne) ili jednostavno trgati od tijesta male loptice. 

5. Od tijesta formirati duguljasti oblik dužine 20-25 cm. 

6. Na gornjem dijelu isjeći tri trakice, ali ne do kraja i onda uvijati od donjeg dijela prema gornjem (trakicama). Ove su kiflice bile prazne ali vi ih možete filati po vašoj želji. 

7. Na pleh naribati 1/2 putera (koji je prije toga bio na kratko u zamrzivaču) a zatim redati kiflice i ostaviti da se dižu. 

8. Kada su se digle, svaku kiflicu premazati umućenim žumanjcima. 

9. Zatim preliti sa žličicom rastopljenog putera i posuti sezamom, ćurokotom ili kimom. 

10. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-25 minuta. 

Prijatno!:) 

(Domacica.com)     

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...