Devetnaest mrtvih polugolih tijela meksički mafijaši objesili su preko noći da vise niz most u gradu Uruapanu. Meksički mafijaški karteli i prije su pokazivali strašnu okrutnost u međusobnim obračunima, u kojima je samo prošle godine stradalo 35.964 ljudi.

Ono što je novo jest da meksički karteli glave više ne odrubljuju u borbi za prevlast u trgovini drogom, nego u trgovini – avokadom. Ultrapopularno voće trenutno je isplativije od kokaina – nema popularne dijete bez avokada, nema medijskih nutricionističkih savjeta koji bi ga izostavili.

Avokado je hit: cijena mu stalno raste, a usprkos tome na tržištu ga nema dovoljno, prenosi NPR. Američki mediji izvještavaju da tamošnji restorani ne mogu više udovoljiti potražnji, pa umjesto avokada u salatama i sličnim jelima serviraju druge plodove.

Falsifikati

Zbog vrućina i suše cijene su odletjele u nebo. U samo godinu dana cijena meksičkog avokada porasla je za 129 posto, kaže David Magana, analitičar Rabobanka u Kaliforniji, za USA Today. Kutija s 11 kila avokada koštala je 66 dolara, oko 115 KM, dakle desetak KM po kilogramu. No sad je skočila na 110 dolara, rekao je Carlos Thome, menadžer poznatog meksičkog restorana El Tepeyac ​u Los Angelesu, za ABC News. To je skoro 200 KM.

Trenutno avokada uopće nema jer se čeka nova žetva. Ugostitelji se snalaze, među ostalim koriste smjesu tikvica, maslinova ulja i par egzotičnih sastojaka (meksički tomatillosi i papričica japaleno) da bi dobili umak gotovo identičnog okusa kao što ga ima guacamole, poznati umak od avokada. Za to su najbolje meksičke tikvice calabacita, slične teksture i okusa poput avokada. Avokado je postao toliko vrijedan da ga se falsificira i vara kupce. I da se za njega prolijeva krv.

Kao i ostalo voće i povrće, Amerikanci većinu avokada kupuju iz Meksika, skoro 99 posto. Uslijed velike potražnje u Meksiku se krče stoljetne šume da bi se proširili nasadi pod avokadom, čiji uzgoj troši i jako puno vode, što negativno utiče na okoliš jer u nedostatku vode propadaju drugi usjevi i šume. Oko 80 posto američkog tržišta avokada potiče iz meksičke pokrajine Michoacan, jedne od pokrajina s najžešćim kriminalnim obračunima, prenosi britanski Guardian. Uruapan, mjesto u kojem je ove sedmice osvanulo 19 izmasakriranih tijela, drugi je najveći grad u toj pokrajini.

Mafija se potpisala

Mafijaški karteli bore se za zaradu u unosnoj trgovini. Svaki se četvrti kamion s avokadom ukrade svakoga dana. “Avokado je industrija vrijedna milijarde dolara, suviše atraktivna za mafijaške skupine”, kaže Falko Ernst, viši analitičar meksičkog ogranka Međunarodne krizne skupine (ICG – International Chrisis Group), uticajnog međunarodnog think thanka.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...