Iako se koristi tokom cijele godine, kožnu zaštitu vozači najčešće upotrebljavaju zimi, kako bi zaštitili vozilo od soli, kamenčića, ali i mraza tokom noći.

Kožna zaštita za haubu u zadnjih nekoliko godina sve je više popularna na bosanskohercegovačkim cestama. Iako se koristi tokom cijele godine, vozači je najčešće upotrebljavaju zimi, kako bi zaštitili vozilo od soli, kamenčića, ali i noćnog mraza. Također, može spasiti lak i oštećenja na haubi. Neki je koriste i ljeti, jer daje drugačiji izgled automobilu.

– Stavlja se sa vanjske strane na prednju šoferšajbu vozila, pa je zbog toga u narodu popularan naziv “grudnjak“ – kaže Irmin Abaspahić, zamjenik direktora firme “Avanti“ iz Sarajeva, naglašavajući da je najbolje koristiti tokom zime.

Pravi se od rastezljivog materijala vrste “vinil“, a boja je obično crna. Montira se na prednjem dijelu kako bi se zaštitili branici, hauba i strane blatobrana od ogrebotina.

Međutim, “autogrudnjak“ ima i nekoliko mana, posebno ako se koristi tokom čitave godine, što nije preporučljivo.

– Može uzrokovati oštećenja haube, jer se ispod tkanine zadržava vlaga, a sprečava i cirkulaciju zraka, napominje Abaspahić.

Postoji nekoliko vrsta navlaka, uključujući “full“, “sport“ i “T-stil“.

Full služi kako bi se zaštitila cijela površina haube. Sportski pokriva manje od pola prednje strane vozila, dok je T-stil obično namijenjen za kamione, terenska i veća vozila.

Većinom je koriste vozači na novijim modelima, a izrađuje se po mjeri. Cijena se kreće od 50 do 100 KM, u zavisnosti od veličine automobila.

KOMENTARI:
Loading...