Jedna gomila opranog veša sadrži gotovo dvije litre vode koja se ispušta u prostoriju
Vjerovatno ste čuli da nikada ne trebate sušiti veš u prostorijama u kojima boravite, zbog isparavanja iz njega, koje može loše utjecati na zdravlje, piše Worldhealthyinfo.

Craig Mather (43) iz Boltona, koji se nije pridržavao upozorenja, rekao je da je zbog sušenja odjeće u kući dobio infekciju pluća. On je pretrpio teške plućne probleme zbog plijesni koja se stvorila od sušenja odjeće na radijatoru u dnevnoj sobi.

“Dijagnosticirana mi je hronična plućna aspergiloza i propisano su mi s specifični lijekovi u borbi protiv gljivičnih infekcija”, rekao je otac troje djece.

Njegovo iskustvo je jedno od mnogih koji se ističu. Stručnjaci upozoravaju da sušenje u zatvorenom prostoru može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik. Odjeća, postavljena na radijator, može podići razinu vlage u domu za 30 posto i stvoriti idealne uvjete za razvoj plijesni, piše Radiosarajevo.ba

“Jedna gomila opranog veša sadrži gotovo dvije litre vode koja se ispušta u prostoriju. Većina od nas je imuna na infekcije koje rastu u ovim vlažnim uvjetima. Međutim, bolesnici s astmom mogu imati problema s kašljem i disanjem, a kod osoba s oslabljenim imunitetom, kao što su bolesnici od raka tretirani hemoterapijom i bolesnika s AIDS-om i autoimunim bolestima, gljivice mogu izazvati edem aspergilozu.

To je stanje koje može uzrokovati neizlječiva i ponekad fatalna oštećenja pluća “, rekao je profesor David Dening koji savjetuje da se veš suši van kuće.

KOMENTARI:
Loading...